Omid Hussain fick anställning redan under praktiktiden på Ikea

När Omid Hussain snubblade över uppmaningen att söka praktikplats på Ikea skickade han omgående in sin ansökan. Ikea kände han till, möblerna därhemma hade ett tydligt ursprung, det ursprung som nästan alla svenskars möbler har. Hans tankar om arbete hade visserligen inte gått åt det hållet, han pluggade livsmedel och tänkte sig en karriär i restaurangvärlden. Men han förstod samtidigt att en praktikplats på det stora möbelvaruhuset skulle öppna dörrar.

“Praktik är verkligen bra, då ser arbetsgivaren hur man är på riktigt.”

Omid hamnade på lagret i Linköping och tyckte att det var en riktigt bra praktikplats. Men redan efter några veckor blev han tillfrågad av bossen på restaurangen i varuhuset om han skulle kunna tänka sig att ta ledigt från praktiken och jobba en månad, under den tiden då julbord skulle serveras. Han sa självklart ja och kastade sig in i köket och griljerade skinka och rörde ihop rödbetssallad. Efter en slitsam men rolig månad skulle Omid gå tillbaka till praktiken, men då fick han höra att restaurangen sökte personal. Hans utbildning var slut och visserligen var hans praktik inte det, men han sökte tjänsten ändå. Och fick jobbet.

Ikea är bästa arbetsgivaren eftersom de inte gör skillnad på folk, det spelar inte någon roll vem man är eller vilket land man kommer från. De ser till hur man är, inte varifrån man kommer eller något sådant.

Nu trivs Omid utomordentligt. Han lagar mat och står i kassan, ingen dag är den andra lik. Att laga mat är ju just det han ville göra.

“Ja, jag har väl alltid varit lite bra på det”, säger han försiktigt och pratar om hur mycket grädde det ska vara i hans absoluta favorit, oxfilepasta.

“Den är lika härlig att laga som att äta.”

En annan favorit kommer från barndomen, det är ghorma sabzi, en lammgryta med bönor. Men egentligen spelar det ingen roll vad Omid får laga, att stå i köket på Ikea i Linköping kommer han att vilja göra i många år framöver.

“Ikea är bästa arbetsgivaren eftersom de inte gör skillnad på folk, det spelar inte någon roll vem man är eller vilket land man kommer från. De ser till hur man är, inte varifrån man kommer eller något sådant.”

37 ungdomar har praktiserat på IKEA sedan i oktober -21. Du som vill ansöka om praktikplats på Ikea för denna termin ska göra det på en gång, sista dagen att ansöka är den 24 januari. Ansök här!

Text: Pia Hall
Foto på Omid: Privat

Image courtesy of Foto: IKEA