“Vi på Ungdomskraft får tillbaka så enormt mycket på så många plan!”

När Ungdomskraft startade var det med avsikten att ta vara på den kraft och den kunskap som finns hos unga människor. En grupp som ofta förbises vid rekryteringar, menar en av grundarna, Peter Stahl. Att få ett arbete utan att redan ha arbetslivserfarenhet kan vara svårt och ett sant Moment 22. Peter och hans kompanjoner var själva unga vuxna när de startade Ungdomskraft, så de visste vad de pratade om.

“Det är helt enkelt svårt för oss unga att få de jobb som vi unga klarar av.”

Företaget har ett brett utbud av tjänster: kontorsflytt, möbelmontering, transporthjälp, bemanning och så vidare. Och det har gått bra sedan start. 

En dag skymtade Peter en efterlysning på Facebook. Något om en kille som snabbt behövde jobb, annars skulle han bli utvisad. Peter blev nyfiken, läste mer, googlade, förvånades och beslöt att kontakta killen. 

Jag började förstå vilket helvete ungdomarna som har uppehållstillstånd via gymnasielagen lever i. De regler som Migrationsverket har satt upp för vilka jobb som godkänns är ju enormt svåra. De hade varit svåra även för unga människor som är födda i Sverige.

“Jag började förstå vilket helvete ungdomarna som har uppehållstillstånd via gymnasielagen lever i. De regler som Migrationsverket har satt upp för vilka jobb som godkänns är ju enormt svåra. De hade varit svåra även för unga människor som är födda i Sverige.”

Killen blev förstås anställd av Ungdomskraft och de insåg snabbt att han inte var den enda de kunde hjälpa genom en anställning. De inledde ett samarbete med Stadsmissionen och sedan med Right to Play och Nema Problema. Och med REDO förstås.

“Det blev allt tydligare för oss att ger du möjligheten till en hungrig person, utan större egna möjligheter, ger det en extremt stor utveckling. Vi får tillbaka så oerhört mycket själva. De som arbetar för oss och nu har fått PUT, permanent uppehållstillstånd, är alla kvar som anställda. De är otroligt lojala med företaget.”

Mahdi är en av de andra anställda. För några månader sedan var han arbetslös och närapå desperat.

“Tiden för mitt uppehållstillstånd hade tagit slut, jag hade en jättesvår situation”, berättar han. Trots att den tiden har passerat hör man på hans röst hur fruktansvärt det var. Han var så stressad och mådde så dåligt att han knappt kunde tänka klart, han kunde bara se framför sig hur han blev utvisad. Han kontaktade Joanna Ågren på REDO och berättade om sin situation. Joanna tog i sin tur kontakt med Peter Stahl och Mahdi fick sitt så enormt efterlängtade arbete.

Joanna Ågren, REDO

Joanna Ågren, REDO

Min första känsla när jag fick beskedet var att nu är jag fri! Jag kan börja se framåt, jag kan börja leva på riktigt!

Förra veckan fick Mahdi permanent uppehållstillstånd. 

“Min första känsla när jag fick beskedet var att nu är jag fri! Jag kan börja se framåt, jag kan börja leva på riktigt!”

Och man förstår att det ligger mycket i det, att bara vänta är outsägligt svårt, ovissheten är nästan värst. Lättnaden när beskedet kommer blir därför närapå euforisk.

“Jag har PUT, jag har jobb, jag har allt!”

När Mahdi ska berätta om hur det gick till kan han knappt sluta att prata om hur fantastiskt snälla dessa två personer, Peter och Joanna, var och är. Hur de förändrade hans liv, trots att de inte ens kände honom.

“Du måste skriva om dem, om hur snälla de är!”FAKTA UNGDOMSKRAFT
Startade år –  2018
Antal anställda – 50
Hemsida – www.ungdomskraft.com