Vill du göra praktik på IKEA i vår?2022-02-01T15:32:29+00:00

Vill du göra praktik på IKEA i vår?

Här kan du läsa mer och ansöka till IKEA:s praktikprogram som startar preliminärt i början av mars 2022 

ANSÖK HÄR!

PROGRAMBESKRIVNING  

Vi på IKEA vill hjälpa dig att hitta ett jobb i Sverige. Därför erbjuder vi en praktikplats hos oss för att öka dina kunskaper om hur det fungerar på en arbetsplats i Sverige.  Med den erfarenheten tror vi att det blir lättare för dig att söka jobb när du slutat gymnasieskolan/ individuellt program. Praktikprogrammet vänder sig till dig som går i skolan och har uppehållstillstånd via gymnasielagen (GL, tidigare kallad “NGL”).  

 

VILKA ÄR VI? 

IKEA är ett stort globalt företag som säljer möbler och andra saker till hemmet i Sverige och i många länder i världen. Vår vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna.  

På IKEA tror vi på gemenskap och att varje individ har något värdefullt att erbjuda, vi ser att alla har en talang. Våra gemensamma värderingar och vår starka kultur gör IKEA unikt, både som arbetsplats och som varumärke. Hos oss är begreppet ”tillsammans” en viktig värdering som beskriver hur vi utför våra uppgifter och når våra mål.

Vi är ca 9500 anställda på varuhus och centrallager i hela Sverige. 

(EDIT: det går fortfarande att söka till de orter som inte är överstrukna)*. De städer vi kommer ha praktikprogrammet på i vår är: Borlänge, Gävle, Göteborg Bäckebol, Göteborg Kållered, Haparanda, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Linköping, Stockholm Barkarby, Stockholm Kungens kurva, Sundsvall, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Västerås, Älmhult och Örebro. 

 

VAD ERBJUDER VI?  

Praktikplatsen innebär att

 • Du får göra praktik under 20 veckor, 10 timmar/vecka
 • Praktiken sker på kvällar och helger efter skolan
 • Praktiken är inte betald
 • Du bjuds på fika eller lunch beroende på vilken tid på dagen du gör praktik
 • Du får den utrustning du behöver för att kunna ha praktik, exempelvis skyddsskor och kläder
 • Du får en introduktionsutbildning om IKEA och hur vår arbetsplats fungerar
 • Du får en mentor som visar och berättar om våra olika arbetsuppgifter som du sedan kommer att få testa under din praktik. Du har alltid en kollega nära som hjälper dig.
 • Du kommer att få råd och feedback på hur du skriver CV och personligt brev och du kommer att få göra en övningsintervju i lärande syfte.
 • När du har deltagit och slutfört hela praktikprogrammet så kommer du att få ett rekommendationsbrev från oss där det framgår när du haft praktik och vad du har fått göra. Din mentor kommer att skapa ett omdöme som är bra att ha när du sen söker jobb hos oss eller hos andra arbetsgivare.
 • Praktiken är inte någon garanti för fast arbete på IKEA men vi tror att en väl genomförd praktik hos oss är meriterande att ha på sitt CV tillsammans med rekommendationsbrevet man får med sig när man söker arbete hos oss eller andra arbetsgivare.
 • Praktiken startar preliminärt från 1 mars 2022.

VEM ÄR DU? 

 • Du har fyllt 18 år
 • Du studerar på gymnasiet och tar examen tidigast i maj 2022.
 • Du har ett giltigt uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen (GL). Det spelar ingen roll vilken gymnasieutbildning du har bara den är godkänd av Migrationsverket.
 • Du är nyfiken på hur det fungerar på en arbetsplats och skulle därför vilja lära dig mer om den svenska arbetsmarknaden och vår kultur. Du är nyfiken på hur ett möte med våra kunder ser ut.
 • Du måste kunna ta dig själv till och från praktikplatsen, IKEA betalar inte för resekostnader.

SÅ HÄR ANSÖKER DU

Klicka på länken nedan för att ansöka; 

Vi ber dig att fylla i din ansökan så noga du kan så att vi kan skapa oss bild av vem just du är. Vi tar endast emot ansökningar via länken ovan.  

Sista ansökningsdag är den 24/1-2022 (*OBS, vissa orter är fortfarande öppna för ansökan, se ovanför), sen går vi igenom samtliga ansökningar. 

Antalet praktikplatser är begränsade, det betyder att många kan få en praktikplats men inte alla.

Har du frågor om praktiken är du välkommen att kontakta oss enligt följande: [email protected] 

Projektledare Therese Andersson [email protected] på IKEA.

Om du är i behov av teknisk support i samband med din ansökan så kontakta, [email protected] 

Välkommen att ansöka!

Frågor & Svar

Är dessa praktikplatser bara för ungdomar med Gymnasielagen (tidigare kallad bl.a Nya gymnasielagen)?2021-12-13T11:11:16+00:00

Ja. Dessa praktikplatser är bara för ungdomar som omfattas av Gymnasielagen (tidigare kallad bl.a Nya Gymnasielagen eller NGL) och som fortfarande går i skolan våren 2022.

Måste man gå i skolan för att söka praktik?2021-12-13T11:10:33+00:00

Ja. Du behöver gå i skolan och går ut skolan tidigast juni 2022 eller senare. Praktiken sker på kvällar och helger för att du ska hinna gå i skolan.

Måste man gå någon speciell utbildning?2021-12-13T11:12:43+00:00

Nej. Alla utbildningar som Migrationsverket godkänner för de med Gymnasielagen (tidigare kallad NGL) är godkända.

Vad får jag om jag gör praktik på IKEA?2021-07-16T10:09:38+00:00

Först och främst får du erfarenhet av att jobba på ett av Sveriges mest kända företag som alla svenskar känner till. Om du gör ett bra jobb kommer du få ett intyg, så kallad referens, som är väldigt bra att ha om du söker jobb på IKEA eller på andra arbetsplatser efter praktiken.

Du kommer få en handledare på IKEA-varuhuset som kommer stötta dig varje vecka.

Du får också hjälp att förbättra ditt CV, förbättra ditt personliga brev och öva på hur det är att vara på en anställningsintervju. Allt detta gör att du har större chans när du söker ett jobb efter praktiken, hos IKEA eller andra arbetsgivare.

När du praktiserar får du fika och lunch/middag, samt den utrustning du behöver.

Får man betalt under praktiken?2021-07-16T10:10:48+00:00

Du får inte betalt under praktiken.

Hur många timmar är praktiken?2021-07-16T10:11:56+00:00

Den är 10 timmar per vecka i 20 veckor. Eftersom de som får praktikplats går i skolan kommer praktiken att förläggas till kvällar och helger.

Måste jag gå klart hela praktiken?2021-07-16T10:13:11+00:00

Att få praktik på IKEA är en bra möjlighet. Får du chansen att gå denna praktik vill vi att du går klart hela praktiken. När praktiken är slut får du ett certifikat och ett rekommendationsbrev som kommer vara värdefull då du söker jobb hos IKEA eller på annan arbetsplats.

Måste jag komma till praktikplatsen varje gång som IKEA säger att jag ska komma?2021-07-16T10:18:33+00:00

Ja. Det är viktigt att komma alla gångerna som IKEA säger att du ska komma/ som ditt schema säger. Att komma i tid och komma varje gång du är schemalagd är väldigt viktigt på ett jobb.

Kan jag få fast jobb på IKEA efter praktiken?2021-07-16T10:21:37+00:00

IKEA är en stor arbetsgivare i Sverige med 9500 anställda.

När du genomgått en praktik ger det dig större chans att få anställning när du söker ett jobb, hos IKEA eller andra arbetsgivare.

Måste jag bo nära IKEA-enheten?2021-07-16T10:24:04+00:00

Du måste på något sätt kunna ta dig till och från IKEA-enheten som du praktiserar på.

Jag har frågor kring praktikplatsen. Vem kan jag kontakta?2021-12-13T11:08:42+00:00

Maila Therese Andersson ([email protected]) på IKEA

Jag har tekniska frågor kring ansökan. Vem kan jag kontakta?2021-12-13T11:07:43+00:00
Till toppen