För arbetsgivare2022-03-11T20:01:22+00:00

Är du redo? Vi är redo!

Behöver du driven och lojal arbetskraft? 

Vad bra, för vi har kontakt med flera hundra unga vuxna som nyligen gått ut gymnasiet, är lojala och ansvarstagande och redo att börja jobba omgående. 

Här finns information till dig som är arbetsgivare och vill veta mer om de unga vuxna som ingår i den grupp arbetssökande som vi representerar. Genom vår hemsida kan du lära dig mer om deras bakgrund som ensamkommande barn, men du kan också gå direkt till fakta om vilka utbildningar de har och hur du gör om du vill anställa.

Hittar du trots allt inte det du söker kan du kontakta Joanna Ågren på mail: joanna@arbetskraftsformedlingen.se eller Pia Hall på telefon: 070-358 56 65.

Vilka är dessa unga vuxna?2022-02-12T12:10:50+00:00

Denna grupp människor går naturligtvis inte att beskriva med några få ord. Det är många individer det handlar om och alla är olika. Det som gäller samtliga är att de kom till Sverige som ensamkommande barn, att de har gått ut gymnasiet och att de nu behöver ett fast arbete. De har uppehållstillstånd genom gymnasielagen, vilket är den lag som bestämmer deras villkor – de måste få ett jobb senast sex månader efter studentexamen, annars riskerar de utvisning.

Eftersom de har bott i Sverige i sex-sju år och gått ut gymnasiet pratar majoriteten bra svenska. De flesta har gått ett praktiskt program, som vård, handel, lager eller bygg. De flesta har arbetslivserfarenhet, eftersom många haft ett extrajobb vid sidan av studierna.

Bakgrund om gymnasielagen2022-02-12T12:11:25+00:00

Den grupp unga vuxna som vi pratar om här kom till Sverige 2015. Som du vet var det stora flyktingströmmar i världen under det året. Många som flydde till Sverige var ensamkommande barn. Det betyder att de var under 18 år och kom ensamma, utan sina familjer. De flydde på grund av krig, våldsamheter, fattigdom och utsatthet.

Två tredjedelar kom från Afghanistan. Eller rättare sagt, de hade afghanskt medborgarskap, men deras föräldrar och de själva hade oftast flytt en gång redan, från Afghanistan till Iran eller Pakistan.

Många fick vänta väldigt lång tid på besked från Migrationsverket gällande sin asylansökan.

2018 antogs Nya Gymnasielagen. Den innebar att man kunde få uppehållstillstånd i Sverige och studera på gymnasiet om man uppfyllde vissa kriterier. Det handlade bland annat om vilket datum man kom till Sverige, hur lång tid man hade väntat på svar från Migrationsverket  och hur gammal man var. Det visade sig att en stor grupp klarade kriterierna och började plugga på gymnasiet. Efter avslutade studier kommer så nästa steg.

För att få permanent uppehållstillstånd efter avslutade studier krävs bland annat att man får ett fast jobb senast sex månader efter avslutade studier.

Det är här många befinner sig idag och det är dessa människor du nu har möjlighet att anställa.

Vilken gymnasieutbildning har de?2022-02-12T12:11:58+00:00

Det finns ungdomar utbildade inom de flesta praktiska yrken. Exempelvis:

Barnskötare, Bilmekaniker, Elinstallatörer, Fastighetsskötare, Kassabiträden, Köksbiträden, Lagerarbetare, Målare, Nätverkstekniker,
Plattsättare, Servitörer, Snickare, Svetsare, Undersköterskor, VVSare, m.m.

Vill du bli kontaktad?

VAD KRÄVS AV ARBETSPLATSEN

Detta krävs av en arbetsgivare enligt Migrationsverkets krav:

  • Tjänsten ska vara tillsvidare eller en provanställning med avsikt att anställa
  • Arbetstiden ska vara heltid eller minst 75 %
  • Anställningen får inte vara subventionerad
  • Anställningsvillkoren ska vara likvärdiga med de villkor som gäller för kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen
  • Arbetsgivaren ska underrätta Skatteverket om anställningen genom blankett 1160

Vanliga frågor & Svar

Vad menas egentligen med ensamkommande?2022-02-10T16:23:03+00:00

Det betyder i detta fall personer som kom till Sverige som barn (under 18 år) utan sina familjer. De flydde ensamma och kom ensamma till ett för dem nytt land. Nu är de inte barn längre, utan de flesta är 21 år och uppåt.

 

Pratar ungdomarna svenska?2022-02-10T16:23:17+00:00

Alla dessa ungdomar har bott i Sverige i sex-sju år och klarat ett gymnasieprogram, så de flesta pratar bra svenska.

 

Har de arbetstillstånd?2022-02-10T16:23:32+00:00

Alla ungdomar här har arbetstillstånd. Det har de per automatik när de har uppehållstillstånd genom den så kallade gymnasielagen.

 

Kan de bara ta heltidsjobb?2022-02-10T16:23:44+00:00

Om man har en anställningsgrad på sådär 75-80 procent så fungerar det, beroende på lönen. Migrationsverket tittar på att man ska kunna försörja sig själva.

Kan jag verkligen hitta rätt arbetskraft på den lilla ort där mitt företag finns?2022-02-10T16:27:53+00:00

Alla ungdomarna är villiga att flytta om de får ett fast jobb. Vi har en mängd exempel på ungdomar som från en dag till en annan har packat sina tillhörigheter och flyttat många många mil.

 

Ungdomarna måste ju få en tillsvidareanställning, men tänk om det exempelvis blir en ny epidemi och vi måste säga upp folk, vad händer då?2022-02-10T16:28:43+00:00

Det är omöjligt att garantera att den tjänst en person får kommer att finnas kvar, världen är ju föränderlig. Migrationsverket kräver att tjänsten ska vara fast eller minst två år. Det betyder i praktiken nästan tre år, eftersom migrationsverket börjar räkna från det datum då de handlägger ärendet. Om de inte handlägger ärendet förrän efter ett halvår och ungdomen har en tjänst på två år räcker alltså inte det. Därför är en tillsvidaretjänst naturligtvis det bästa. Om ungdomen ifråga skulle bli uppsagd efter att hen fått uppehållstillstånd så berör det inte uppehållstillståndet.

 

Är det inte administrativt besvärligt att anställa någon som inte är svensk medborgare?2022-02-10T16:29:13+00:00

Nej, det är väldigt lite som du ska göra annorlunda jämfört med om du anställer någon som är svensk medborgare. Du ska fylla i en blankett, nr 1160, och skicka till Skatteverket, den tar cirka en minut att fylla i.

Är ni ett rekryteringsföretag? Kostar det pengar att anlita er?2022-02-10T16:30:44+00:00

Nej, vi är inget rekryteringsföretag och nej, vi tar inget betalt. Vi är en ideell kampanj som arbetar för att behålla den kraft och kunskap som finns i dessa unga människor. Vi samarbetar med många organisationer och projekt och har på det sättet en samlad kandidatbas som du kan få tillgång till via oss.

Du kan läsa mer om Redo här.

Anmäl ert företags intresse så tar vi kontakt med er:

    Till toppen