Minna kom till Sverige för fyra år sedan. Hon är 18 år och till hösten påbörjar hon andra året på gymnasiets ekonomiprogram. När vi talas vid njuter hon av en tids ledighet, men i dagarna börjar sommarjobbet hon fått tag på. Hon hoppas på att kunna arbeta extra även i höst, parallellt med studierna. Efter gymnasiet vill Minna studera vidare på universitetet. Hon berättar att hon funderar på att starta ett eget företag, som skulle rikta in sig på att stötta arbetssökande.

Förutom studier och arbete, är Minna en av grundarna till Ung i Sverige, en organisation som protesterar mot utvisningarna till Afghanistan. Hon och några kompisar startade detta viktiga initiativ för tre år sedan och idag har organisationen vuxit och blivit känd över hela Sverige. Minna säger att hon är väldigt stolt över arbetet som organisationen åstadkommit. Hon säger att många fått stöd och hjälp genom organisationen samt att fler fått kännedom om ensamkommandes situation i Sverige. Minna är dessutom ungdomsambassadör för kampanjen REDO, så hon har helt klart många bollar i luften.

Under vårt samtal får jag intrycket av att Minna är målmedveten och bestämd. Samtidigt som hon kämpar med vardagen i Sverige och andras rätt att stanna i ett land utan krig, drömmer hon om att återförenas med sin familj. Hon önskar att de fick komma hit, så att familjen kan leva tillsammans igen. Minna säger att hon har många drömmar, men att detta är den största.

Minna vill uppmana andra som lever i en jobbig situation, att aldrig ge upp och att lita på att just du kan göra en förändring. Personligen fyller det med mig med hopp och glädje och jag vet att Minna inspirerat många och att fler kommer att stärkas av hennes gedigna arbete.

Text: Sara Apell