Evaz, som egentligen heter Muhammad Evaz Hakimi, är en av ungdomarna som snart är i mål för ett permanent uppehållstillstånd. Han har fått en tillsvidareanställning på Attendo och vi ska träffa hans chef, Ahmad S-Darban, som är verksamhetschef för Attendo här i Halmstad.

Ahmad föreslår att vi ska sitta ute vilket passar perfekt denna varma morgon. Jag berättar för Ahmad vem jag är och utgår ifrån min roll i Agape Halmstad och berättar även om Arbetskraftsförmedlingen och att vi vill lyfta fram goda och lyckade exempel som förhoppningsvis kan spridas vidare.

Ahmad är nöjd med Evaz, likaså alla andra på Attendo, kollegor som de boende.

Ahmad är nöjd med Evaz, likaså alla andra på Attendo, kollegor som de boende. Innan Evaz blev anställd så var han timvikarie på Attendo och hade även haft sin praktik här under utbildningstiden. En kollega som skulle gå i pension gick varmt i god för honom och efter alla lovord fanns det ingen tvekan på att han skulle få en tjänst. Ahmads ambition är att ha utbildad personal på Attendo och Evaz är en av dem som får vara med och höja kvalitén som utbildad undersköterska..

Allting fungerar bra, säger Ahmad. Evaz flikar in med att han trivs jättebra och gärna vill fortsätta att vara kvar. ”Jag har alltid velat hjälpa till och haft ett intresse för människor”.

Det svåra och utmanande på jobbet just nu är omständigheterna utifrån Corona.

Det känns som att de boende har fått sina rättigheter fråntagna för att de inte har fått gå ut fastän de vill.

Både Ahmad och Evaz berättar om hur man ständigt försöker hitta nya lösningar och sätt för att de boende ska må bra och ha det bra.

Vi pratar alltid med varandra och stöttar varandra, vi kollegor. Och då blir det ett bra resultat, säger Evaz.

Slutligen frågar jag Ahmad om vad han tänker om att anställa unga personer som är i samma situation som Evaz och vad han kan förmedla till andra arbetsgivare.

-Man ska se individen, inte vara fördomsfull i förväg. Man ska våga prova och ge det en chans för annars vet man ju inte. Det fungerar oftast utmärkt med de flesta och det är ett bra tillfälle att ta in de unga när de har praktik under sin utbildningstid. Ahmad berättar hur jobbet på Attendo är en utmaning dagligen och att personalen ska se till att de boende trivs där. Efter denna stund blir det tydligt att Evaz är en av dem som har lyckats med utmaningen och ser till att våra äldre ska trivas på Attendo.

Muhammad Evaz Hakimi kom till Sverige och Halmstad 2015. Han blev klar med grundskolan på Språkintroduktionsprogrammet under 2017, samtidigt som tillvaron präglades av avslag och utvisningsbeslut. När gymnasielagen kom under 2018 var Evaz en av de som omfattades och sökte. Så fort han fick ett uppehållstillstånd kunde vägen ta fart igen och han började utbilda sig till undersköterska och tog sin examen under våren 2020. Evaz har alltid velat jobba med människor och målet är att någon gång i framtiden utbilda sig till läkare.

Text & foto: Alexandra Filipovic