Frivilliga Familjehem på Värmdö bildades 2018 för att stötta ensamkommande ungdomar med bostad. Nu ligger fokus på att hjälpa ungdomarna att hitta jobb, något de lyckats förvånansvärt bra med. Tack vare hårt arbete har nio ungdomar i kommunen som går ut gymnasieutbildningar nu fått provanställningar som förhoppningsvis leder vidare till tillsvidareanställningar inom sex månader.
– Vi har satsat stenhårt på att få ut ungdomarna på arbetsmarknaden. Jag är otroligt stolt över ungdomarna och oss själva över att alla som skulle ha jobb har lyckats få det, säger Eva Brandsma, en av eldsjälarna bakom föreningen.
Efter att gymnasielagen kom 2018 insåg Frivilliga Familjehem på Värmdö att det viktigaste de kunde göra var att förbereda ungdomarna för arbetsmarknaden. Arbetet styrdes om till att rusta, förbereda och preppa. En annan del gick ut på att nå ut till arbetsgivare och se till att de kände till villkoren: att ungdomarna måste ha en tillsvidareanställning med en månadslön på minst 14 000 för att få stanna i Sverige.
– Att hitta ett jobb är ju svårt för alla som slutar skolan och inte har sommarjobb. Men för den här gruppen handlar det om liv och död, säger Eva.
Fantastiskt drivna
Ungdomarna har fått lära sig hur man skriver CV, personliga brev, var och hur man söker jobb, vad som gäller både för arbetsgivare och anställd. Genom rollspel har de i samarbete med en teaterpedagog tränat på anställningsintervjuer, vad som händer i ett fikarum och olika situationer som kan uppstå på en arbetsplats. De har anlitat en konsult som pratat om hur man jobbar strukturerat för att nå sina mål och hur man går till väga för att starta ett företag.
Mycket kraft har även lagts ned på att kontakta branschorganisationer och arbetsgivare.
– Vi hörde av oss till 15 bemanningsföretag och fick närmare kontakt med tre. Dessa kontakter ledde så småningom till att fyra av killarna fick jobb.
Ungdomarna har bland annat fått jobb inom städ, måleri, lagerarbete, vård och omsorg, verkstad, på Mc Donalds och som truckförare.
Det har varit en styrka att kunna fungera som kontaktperson mellan ungdomarna och arbetsgivaren och bemanningsföretagen, menar Eva.
– Nu när avtalet med arbetsgivaren skrivits under kan vi bara stötta ungdomarna till att göra sitt bästa. Jag har ett stort förtroende för att de kommer att klara det, de är fantastiskt drivna så jag kan bara säga grattis till de arbetsgivarna som fick de här killarna, säger Eva Brandsma.
Skribent: Anna Jonasson