Ayat Nazari, 22 fick nyligen permanent uppehållstillstånd efter nästan fem år i Sverige. 

För två år sedan började Ayat plugga till undersköterska med inriktning på akutsjukvård på komvux i Nacka forum i Stockholm. Efter ett tips från sin mentor sökte han jobb som ledsagare. 

”Jag ville ha erfarenhet och började jobba några timmar i veckan samtidigt som jag pluggade.”

När det var fyra månader kvar på utbildningen fick han genom en kompis jobb inom äldreomsorgen. Hans arbetsgivare var nöjda med honom och erbjöd fast tjänst när Ayats utbildning tog slut. Det ledde till att Ayat äntligen kunde söka permanent uppehållstillstånd. 

”Jag blev väldigt glad och lättad. Jag hade väntat i fem år, det kändes som om jag äntligen kunde slappna av.” 

Hans nästa mål är att bli sjuksköterska. 

”Men först vill jag jobba som undersköterska i några år. Jag trivs bra inom vården, jag gillar att jobba med människor. Det bästa är att se patienternas glädje och känna att man kan göra något bra för dem.”

Har du några tips till andra som hoppas på att få permanent uppehållstillstånd? 

”För den som pluggar är det viktigt att hitta ett extrajobb så man får erfarenhet. Sitt inte hemma och vänta på att bli färdig med utbildningen. Jag kunde visa att jag hade erfarenhet från mitt ledsagarjobb, vilket hjälpte mig mycket. De ringde mina referenser direkt.”

”Det är också bra att plugga till något där det behövs folk, som vården till exempel. Jag hoppas att min historia kan ge andra hopp.”

Skribent: Anna Jonasson