Ur Smålands djupaste skogar stammar Gnosjöandan, den framgångsrika företagarmentaliteten som kretsar kring sociala nätverk, driftighet och handlingskraft. Bevis på att andan lever kvar i regionen finner man i den lilla kommunen Gislaved, där alla ensamkommande som omfattas av nya gymnasielagen har fått jobb.

I Gislaved bor och arbetar Helena Jönebratt, lärare på kommunens språkintroduktion. 2018 bestämde Migrationsverket att lägga ner ortens asylboenden vilket mobiliserade kommunens invånare, för att ungdomarna skulle få stanna där de hade rotat sig. Idag har rörelsen utvecklats till ett nätverk som i stort och smått stöttar kommunens ensamkommande ungdomar, ett nätverk som Helena är en del av.

– Tack vare att många i bygden har engagerat sig har vi tillsammans löst många problem genom åren. Privatpersoner bistår med boende, engagemang och ekonomiskt stöd, kyrkorna är fantastiska.

Tack vare att många i bygden har engagerat sig har vi tillsammans löst många problem genom åren. Privatpersoner bistår med boende, engagemang och ekonomiskt stöd, kyrkorna är fantastiska.

2018 var det boendefrågan som var mest prioriterad, idag är det jobben. Tiden tickar på för de ungdomar som fått tillfälligt uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen, när man är klar med gymnasiet har man sex månader på sig att hitta fast anställning.

– Det gäller att försöka få in en fot på de företag som finns i trakten. Ungdomarna själva fixar jobben, för det mesta provanställningar. När de har jobbat någon vecka och visat prov på sina förmågor ringer jag upp deras överordnade för att förklara situationen – erbjuder arbetsgivaren fast anställning så får man dels behålla sin duktiga medarbetare, dels göra en humanitär insats.

Jag brukar avsluta samtalen med företagen med att lova att stötta dem i frågor kring Gymnasielagen. Jag vill att de ska känna att det finns ett stöd om det uppstår problem. Att känna den tryggheten tror jag är viktig för att de ska våga anställa.

Många i trakten har utbildat sig till cnc-operatörer och undersköterskor och kommer ut på en arbetsmarknad som ser ljus ut framöver. Desto svårare är det för dem som nu tar examen på restaurang- eller handelsprogrammet.

– Man får göra det bästa av situationen, se möjligheterna och hitta strategier som fungerar. Ungdomarna är oerhört motiverade och det gäller att få arbetsgivarna att förstå det. I december var det åtta av våra ungdomar i kommunen som tog studenten. Fem av dem har redan skrivit på kontrakt för tillsvidareanställning på olika arbetsplatser och för de övriga tre verkar det också lösa sig inom kort.
Detta är hälften av ungdomarna i kommunen som omfattas av Nya Gymnasielagen, så lika många till ska hitta arbete i år. Med det fantastiska driv som nätverket och ungdomarna uppvisar finns det hopp.

Samarbete, att använda varandras kontakter, höra sig för och lägga in ett gott ord har varit nyckeln till framgången i Gislaved. Att alla hjälper till utifrån sina förutsättningar är verksamhetens kärna, då det är en löst sammansatt struktur snarare en regelrätt förening. Helena har gått ner i arbetstid för att kunna lägga mer tid på det ideella arbetet men det kan inte alla göra.

– Det måste vara fritt från krav, skuld och dåligt samvete. Vi gör alla så gott vi kan. Om man inte har möjlighet att erbjuda sovplats eller pengar kanske man kan övningsköra med ungdomarna eller hjälpa till med läxorna. Man hjälper till utifrån sin förmåga.

Många är dem vars förtroende till staten har fått sig en rejäl törn av hanteringen av migrationsfrågorna, stark kritik har riktats mot bland annat de oerhört hårda krav som omgärdar den nya gymnasielagen. Då tar civilsamhället saken i egna händer och ordnar jobb, skapar trygghet och tillit. Invånarna i Gislaved visar prov på att den småländska Gnosjöandan lever kvar, en företagsamhet som nu förs vidare till kommunens nyaste invånare.

Text: Fanny Klang
Foto: privat