Askungehistorier brukar göra sig bäst som sagor, men då och då överträffar verkligheten dikten. Elias gick från ensamkommande ungdom till Junior Software Developer med hjälp av hårt arbete och en entreprenör som hittade just den sko som passade Elias bäst.

Elias Bakshi blev klar med gymnasiet i juni i år efter att ha studerat med inriktning på information om miljö och teknik. Under sin skoltid drev han UF-företag och kom då i kontakt med Innovation park Karlstad, en aktör som länkar samman näringsliv, akademi och offentlig sektor. Kontakter därifrån bjöd in Elias till en Facebookgrupp, där han hittade företaget Inter-Data som sökte personal. Elias studerade fortfarande, men tog målmedvetet kontakt som ledde till praktik en gång i veckan. Eftersom han studerade inom nya gymnasielagen hängde hans möjlighet till uppehållstillstånd på att han skulle hitta ett jobb, och han var fast besluten om att leta upp ett.

När entreprenören Jan van Bremen, hjärnan bakom företaget, lärde känna Elias hittade han en driven kille med siktet inställt på utveckling.
– Elias visar ständigt vad han kan och att han vill lära sig mer. Detta i kombination med hans otroliga driv är en nyckel till framgång, säger Jan.
Idag är Elias Junior Software Developer på det trettioåriga företaget Inter-Data Europé med holländskt ursprung. Nu finns företaget i Värmländska Hagfors och tillverkar digitala mobila lösningar för tracking av olika typer av fordon. Elias ansvarar för mjukvaran men är fortfarande i upplärningsprocess. Samtidigt som han arbetar lär han sig hur han ska programmera mjukvaran, koppla ihop olika system och hur han kan utveckla sig själv och företaget.

Jan och Elias vill visa på ett gott exempel, ge andra företag mod att göra samma sak och på det sättet möjliggöra arbetstillfällen för andra unga människor.

– Jag och Elias har det gemensamt att ingen av oss är från Sverige från början, så vi behöver lära oss hur det funkar här tillsammans. Utifrån den gemenskapen är det lättare att förstå varandra, menar Jan.

Hans egen start var en utmaning, när han gav sig in i en kamp för att få fiberuppkoppling just när många lämnade Hagfors för storstan. Idag har orten en egen gemenskap som öppnat upp nya möjligheter för både företag och unga människor. Jan såg potentialen i utveckling och utökning, och här passade Elias som handen i handsken. Eller som Askungen i sin sko.

Tillsammans har Jan och Elias också ett annat mål än utveckling av själva företaget. Med Elias som levande exempel arbetar de nu med ett koncept som de kallar för Företag-LIA: Företag och lärande i arbete. Genom detta vill de möjliggöra för studenter att redan under sin studietid kunna erbjudas att vara på en arbetsplats och på så sätt få in en fot i arbetslivet. Samtidigt som den studerande får ny kunskap och nya kontakter finns en möjlighet att få lön.
– Det kräver såklart att företag vågar ta sig an idén och anställa de unga. Det gäller att lära känna och lita på, så som vi på Inter-Data har gjort med Elias. För vår del skulle jag vilja uttrycka det som en succé, säger en mycket nöjd Jan.

Jan och Elias vill visa på ett gott exempel, ge andra företag mod att göra samma sak och på det sättet möjliggöra arbetstillfällen för andra unga människor. De tror båda att det handlar om att kunna se vinsten för både företagen och för de unga. Nu är Jan och Elias öppna för att involvera REDO i sitt koncept, då de ser stora möjligheter för alla parter.
– Ju fler som kan dra nytta av något bra, ja, det är det som kallas innovation, säger Jan och ler.

Och om sagan kan bli verklighet för en kan den säkert bli det för fler.

Text: Alexandra Filipovic
Foto: Privat