Liban är aktiv både som Ungdomsambassadör i REDO och i Ensamkommandes Förbund Stockholm. Nedanstående intervju är ursprungligen publicerad här.

För fem år sedan kom Liban (20) ensam till Sverige. Efter slutförda studier inom servicebranschen hade han sex månader på sig att hitta fast anställning. En svår utmaning mitt under coronapandemin. Men Liban lyckades. ‘‘Tack vare det stöd jag fick av Ensamkommandes Förbund Stockholm hittade jag ett jobb som gör att jag får stanna i Sverige’’ säger Liban. ‘‘Jag tror att få företag är medvetna om vilken kompetens de går miste om.’’

Hej Liban! Vad jobbar du med?

Jag jobbar som barista, vilket är väldigt roligt men även lite utmanande. Det bästa med mitt jobb är att hjälpa gästerna, erbjuda bra service och ta hand om deras beställningar. Jag får träffa väldigt många olika människor och bidra till att underlätta deras vardag. Dessutom gör det stor skillnad att kunna ägna hela min tid och energi till ett jobb nu när jag har fått fast anställning.

Var det tufft att hitta en fast anställning?

Ja, det är mycket svårare än vad man tror. Jag omfattades av nya gymnasielagen* vilket innebär att jag behövde hitta en fast anställning snabbt. Sedan dag ett har jag gjort allt jag kan i skolan, men den konstanta pressen och ovissheten om min framtid har alltid funnits där. Att uppfylla kraven för uppehållstillstånd i Sverige är en av de tuffaste sakerna som jag har varit med om.

Tror du att företag är medvetna om den situation som unga som dig står inför?

Nej. Nya gymnasielagen är väldigt komplex så det kan vara svårt att hänga med. Jag var tvungen att förklara min situation och hur jag påverkas av regelverket för min chef. Först då förstod hon hur allvarligt läget är och att det handlar om min framtid. Hon var jätteglad att kunna hjälpa till genom att erbjuda mig en fast anställning. Företag sitter på makten att förändra någons liv.

Vad tycker du att företag bör göra?

När jag pratat med företag om en ungdom som riskerar att bli utvisad har många hjälpt till. Jag hoppas såklart att fler blir medvetna om vår situation, men även att de inser att företag inte har något att förlora på att anställa en ungdom. De allra flesta kommer att anstränga sig jättemycket för att göra en bra arbetsinsats. Det är trots allt deras enda chans att få stanna kvar i Sverige. Jag tror att få företag är medvetna om vilken kompetens de går miste om.

På vilka sätt har det stöd som du fått av oss hjälpt dig i ditt jobbsökande?

Jag tycker att Ensamkommandes Förbund Stockholm är en gamechanger för unga som behöver komma i arbete. Jag fick individuellt anpassat stöd och tips om hur man skriver CV och personligt brev till exempel. Många unga som är nya i Sverige har svårt att komma i arbete eftersom de saknar kunskap om just sådana saker. Hopp med Jobb [en satsning av Ensamkommandes Förbund Stockholm som finansieras av Allmänna Arvsfonden] gav mig de konkreta verktygen som jag behövde för att komma vidare i mitt liv.

Text & Foto: Nick Doggen, Communications Officer at Ensamkommandes Förbund Stockholm & Nya Kompisbyrån


*Om nya gymnasielagen
Under 2018 kunde många unga personer som hade fått avslag på sin ansökan om asyl och hunnit fylla 18 år medan de väntade på beslut, ansöka om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå enligt den så kallade nya gymnasielagen. Enligt lagen ska man hitta en fast anställning inom sex månader efter avslutade studier för att behålla sitt uppehållstillstånd. Omkring 9000 ungdomar i Sverige beräknas omfattas av nya gymnasielagen idag.