I Österåker/Åkersberga finns Frivilliga Familjehem som sedan 2017 stöttar ungdomar och unga vuxna som kom till Sverige som ensamkommande barn, men hunnit fylla 18 år innan avslutad asylprocess. Till en början låg föreningens mesta fokus på att hjälpa ungdomarna att hitta boendelösningar och stötta i asylprocesser, men alltsedan flertalet av ungdomarna 2018 fick beviljade uppehålltillstånd för studier via Nya Gymnasielagen, kom stöttningen därefter även att inkludera studiestöd, jobbsök för extraarbete och övningskörning bl a.
Nytt fokus
Nu är det återigen ett nytt fokusskifte på gång, när dessa unga inom ett snar framtid kommer avsluta sina studier och därefter helt och fullt stå till arbetsmarknaden förfogande. Några redan till sommaren 2020. Det Frivilliga Familjehem i Österåker vill göra nu och framåt, är att fortsätta stötta våra unga i deras jobbsök. I första hand de unga som studerar via Nya Gymnasielagen, då deras fortsatta uppehållstillstånd hänger på att de efter avslutade studier lyckas skaffa ett fast arbete/en tillsvidareanställning inom 6 månader från den dag de slutar skolan. Detta krav är kopplat till Nya Gymnasielagen och beräkningar och planering kring val avutbildning – vilka som lättast skulle kunna leda till fast arbete/tillsvidareanställning efter avslutade studier – har därav funnits med sedan dag ett, vilket var 1 juli 2018 då lagen trädde i kraft. Yrkesutbildningar riktade mot branscher där brister på arbetskraft syntes gällande prioriterades, vilket innebär att vi snart kan fylla vår arbetskraftsbank här i Österåker med:
- undersköterskor
- snickare
- VVS-tekniker/rörmokare
- frisörer
- elektriker
- bilmekaniker
- kock och konditor
Många jobbar dessutom extra redan nu på helger och lov inom äldrevården, hotell och restaurang och handel. Ett par arbetar som simlärare och ytterligare några som elektriker och inom VVS. Arbeten som de till stor del har varit drivna nog att ordna med själva.
Fast anställning
Dessvärre är det en helt annan sak när det kommer till att skaffa ett fast arbete. Det är svårt för vem som helst och än svårare för våra ungdomar inte har något stort nätverk av kontakter runt omkring sig, och nu, i och med Corona, har det blivit ännu svårare. Men vi i Frivilliga Familjehem, ger inte upp om våra ungdomar. Vi vet vilka fantastiska människor de är och tillika arbetare för den arbetsgivare som tar tillfället i akt att anställa dem. De är ambitiösa, plikttrogna och hjälpsamma och vill inget hellre än att få möjlighet att visa det.
Finns vilja till samarbete och/eller frågor om våra ungdomar och den utbildning de går och datum de slutar, svarar vi mer än gärna på dem.
Åsa Jönsson Tysén
Frivilliga Familjehem i Österåker