Sommaren 2018 när den Nya Gymnasielagen blev verklighet förstod vi direkt att vi behövde rusta våra ungdomar för svensk arbetsmarknad. 42 av våra runt 60 ungdomar omfattas av NGL. Tillsammans med Värmdö församling skapade vi arbetsmarknadsprojektet ”Jobbprepp2019”, ett projekt med finansiering från Stockholms stift.

Under två terminer 2019 körde vi Jobbprepp varannan onsdagskväll. Allt från individuell coachning, till CV-workshops, rollspel där vi tränade anställningsintervjuer, arbetsplatssituationer; vi gjorde värderingsövningar och höll dilemmaövningar och hur man arbetar strukturerat för att uppnå sina mål eller fullfölja sina drömmar. Syftet med allt vi gjorde var att göra ungdomarna mer medvetna om arbetsmarknaden, preppa och peppa dem för att få den där livsnödvändiga tillsvidareanställningen.

Hej arbetsgivare!

2020 har vi riktat fokus mot arbetsgivare. Vi måste nå arbetsgivare och kommunicera villkoren för NGL-ungdomarna. Bland annat har vi producerat fyra filmer där ungdomar berättar om sina drömmar. Filmerna visas i våra kanaler, på vår hemsida och när vi pratar om Jobbprepp. Filmerna visades även på Nacka företagarträff (bild) i februari där ungdomarna och vi vuxna nätverkade, informerade och skapade kontakter. Ungdomarna var – och är – ambassadörer för projektet, föreningen, sig själv och sina kamrater. Vår slogan är ”Sökes: Jobb och feriejobb Finnes: ambitiösa ungdomar med mål”. Föreningen har ordnat seminarium tillsammans med Värmdö Församling om ”ensamkommande, nya gymnasielagen och villkoren på arbetsmarknaden” där vi samlar framgångsfaktorer och goda exempel från både skola och arbetsmarknaden. På vårt seminarium talade tre arbetsgivare om hur de arbetar med ungdomar och mångfald generellt, och den här gruppen av NGL-ungdomar specifikt. Handen på hjärtat – arbetsgivarna var inte så insatta före seminariet, men de blev. En följd av seminariet var att vi bildade nätverket ”Tillsammans – för ett socialt hållbart Värmdö”. Vi har sammanställt kortfattad och tydlig information om lagen och villkoren och vi erbjuder att stötta och svara på frågor från arbetsgivare.

Arbetskraftsförmedlingen kommer att driva kampanjer mot olika målgrupper, samla ihop och synliggöra aktörer i civilsamhället över hela Sverige och jobba mot företag för att matcha jobb med ungdomar.

– Vi tror och vet att det finns många företag, stora som små, som vill bidra till en positiv samhällsutveckling samtidigt som de gör något bra för ungdomar, säger Kinna Skoglund, ordförande för Arbetskraftsförmedlingen.

Vårt budskap är att ungdomarna är en resurs, de är drivna, de har klarat grundskola och gymnasieutbildning på rekordkort tid – dessutom på ett nytt språk. Arbetsgivare i vissa branscher skriker efter arbetskraft. Vi säger ”varsågoda – här finns de!” Vi säger att detta inte handlar om välgörenhet, det handlar om en win-win, och pluspoängen för socialt ansvarstagande får företaget på köpet.

Aktionsgruppen JobbNU2020

I år har vi så klart även fortsatt att stötta ungdomarna. Vår aktionsgrupp ”JobbNU2020” inriktar sig på dem som går blir färdiga med sina studier under året. Åtta tar studenten i vår (3 fordonstekniker, 1 undersköterska, 1 målare, 1 snickare, 1 teoretiskt tekniskt program, 1 musikproduktion). I höst blir ytterligare fyra färdiga (3 undersköterskor och 1 snickare). Innan Corona slog till kändes det svårt men inte omöjligt för dessa ungdomar att skaffa en tillsvidareanställning. Nu känns det betydligt tuffare. Vi stöttar genom att varje vecka samlas och stötta i jobbsökande. Men det räcker inte. Vi har genom Jobbprepp kunnat erbjuda kortkurser ibland annat städ och för att ta truckkort. Nu erbjuder vi fler av våra att ta truckkörkort, vi ser att det finns en hel del arbetstillfällen på lager runt om i landet. Vi använder en betydande del av våra omställningsmedel till kortkurserna. Vi försöker göra vad som krävs.

Nationell samling och lokala guider

Jag tror på att vi som känner ungdomarna lokalt ser vad som behövs för var och en. Lokalt krokar vi arm med arbetsgivare som behöver arbetskraft och som är villiga att sätta sig in i situationen. Man kan till exempel säga att ”ok, vi kanske inte behöver sex månaders provanställning” och man kanske kan erbjuda fast jobb trots att det i ett annat läge hade varit en timanställning. Jag tror att på nationell nivå behöver vi – frivilliga och andra aktörer – tillsammans hitta sätt kommunicera om läget och hitta lokala ”guider” som kan hjälpa arbetsgivare att svara på frågor och slippa krångel. Lägre trösklar, större chans att få jobb.

Eva Brandsma
Ordförande Frivilliga Familjehem på Värmdö
Projektledare Jobbprepp

På vår hemsida hittar ni vårt informationsmaterial och våra filmer.

Varsågoda att använda dessa!