Du kanske också såg Mehdis efterlysning som delades så flitigt på sociala media att fler än 40 000 personer såg den? Den gav inte bara Mehdi jobb på nätapoteket Meds, två andra ensamkommande ungdomar fick också jobb där.

Jenny Edin var en av alla de tusentals som såg inlägget på sociala media om att Mehdi Nouri sökte jobb. Mehdi är utbildad nätverkstekniker, men precis som det stod i texten var han öppen för vilket jobb som helst. Bara det kunde hjälpa honom att få uppehållstillstånd och slippa bli utvisad.

”Det var en kollega som skickade länken till mig”, förklarar Jenny. ”Och liksom många andra blev jag väldigt berörd av texten. Mehdi verkade vara en fin person och han hade bara några veckor på sig att få jobb. Dessutom hade han tidigare erfarenhet av lagerarbete och det var ju en sådan tjänst vi behövde tillsätta.”

Jenny är HR-chef på Meds apotek, ett helt nätbaserat apotek med ett par år på nacken. Under den senaste tiden har företaget vuxit snabbt och de har anställt fler och fler lagerarbetare.

”Bland Meds anställda finns en väldig blandning av bakgrunder, det är härligt med olika kulturer och erfarenheter, det bidrar till en bättre dynamik. Alla ska behandlas lika, det är en självklarhet, och det ska genomsyra alla beslut vi tar.”

Jenny ringde upp Mehdi, de pratade en stund och hon satte upp ett möte mellan honom och chefen på lagret.

”Samtalet kändes bra och Mehdi kändes som rätt person för vårt företag. Det fanns naturligtvis också en glädje i att kunna hjälpa en annan människa.”

Samtalet kändes bra och Mehdi kändes som rätt person för vårt företag. Det fanns naturligtvis också en glädje i att kunna hjälpa en annan människa.

Mehdi hade nästan gett upp innan efterlysningen om jobb till honom blev viral. Han hade sökt en lång rad jobb. Först som nätverkstekniker, men att vara en nyutbildad sådan utan erfarenhet var inte det lättaste.

”I en sådan här tid, med nedskärningar på grund av Coronan, så är arbetsgivarna försiktigare än annars och jag förstår verkligen det”, säger han och tillägger:”Men det är svårt att få erfarenhet när det krävs att man har det för att få ett jobb…”

I just det här skedet av livet var det viktigaste för Mehdi inte att få ett jobb som matchade hans utbildning. Det viktigaste var att få en fast tjänst på ett seriöst företag.

”Jag har sådan tur som har en svensk familj som hjälper mig med allt!”

Familjen han pratar om lärde han känna för ett par år sedan när han behövde någonstans att bo.

”Det var de som skrev och delade inlägget om jag behövde jobb. Nätverk och kontakter spelar verkligen en stor roll när man söker arbete i Sverige.”

Mehdi har nu börjat på sitt nya jobb och trivs utmärkt. Han kände sig välkomnad så fort han klev innanför dörren och är enormt glad och lättad.
Han är inte den enda ensamkommande ungdom som fick jobb på Meds nu.

”När jag hade det där första samtalet med Mehdi så gjorde han en paus i slutet”, berättar Jenny. ”Och så sa han långsamt att han ville att jag skulle veta att han inte var ensam om att befinna sig i den situation han gjorde.”

Två killar till anställdes, allt skedde i rask takt eftersom även de andra två hade väldigt knappt med tid kvar.

Två killar till anställdes, allt skedde i rask takt eftersom även de andra två hade väldigt knappt med tid kvar.

”Jag kunde knappt tro att det var sant”, säger Nasrullah Mohseni. ”Det är samma superbra känsla nu när jag är på jobbet som just när jag fick det!”

Den tredje killen som fick jobb, Abrirahman Haji, har bott i Göteborg sedan han kom till Sverige 2015, men tvekade inte en sekund när han fick beskedet om arbetet på Meds.

”Jag flyttade i stort sett till Stockholm samma dag jag fick reda på det!”

”Nu är vi medvetna om hur situationen ser ut för den här stora gruppen med ungdomar”, säger Jenny.
”Det kommer vi att ha med oss framöver.”

Text: Pia Hall
Foto: Privat