FAKTA REDO: 95% är yrkesförberedda

Av |2020-12-08T23:37:18+00:00december 8th, 2020|Statistik|

Det finns hundratals yrkesutbildade ungdomar – som är REDO!

Arbetskraftsförmedlingen har under 2020 kartlagt* en mycket stor del av de ungdomar som omfattas av den nya gymnasielagen och som slutför skolan 2020, och det finns ett starkt framträdande mönster: nästan samtliga gjorde ett tydligt val – de studerar till ett yrke där de både har en egen passion OCH där möjligheten till att få jobba är hög.

Allra vanligast är studier för de vårdande utbildningarna, studier som leder till en examen som Undersköterska och Vårdbiträde. Därefter är det Bygg-sektorn som får påfyllning av arbetskraft, där Byggnadsarbetare, Snickare, Elektriker och VVS-montör är de inriktningar som lockat flest. Också Bilmekaniker, Frisörer och Restaurang/hotell-sektorn får ett energitillskott av nyutbildade ungdomar. Dock, pandemin har förstås lagt locket på efterfrågan, i synnerhet när det kommer till serviceyrken.

Vi tog del av en artikel skriven av Svenskt Näringsliv med rubriken ”Fler gymnasieelever bör lära sig ett yrke”. Något dessa ungdomar verkligen tagit fasta på. Bristerna, som artikeln pekar på, kommer att bli ett betydande problem – i synnerhet inom flera av de yrken som ”de som är REDO” valt utbildat sig till.

De är nya på arbetsmarknaden men om du tror att motivation slår klass – då ska du söka din arbetskraft bland dessa ungdomar.

Utbildningsinriktning 2020 - REDO (%)

YRKEN

De är nya på arbetsmarknaden men om du tror att motivation slår klass – då ska du söka din arbetskraft bland dessa ungdomar.

Referenser finns ofta i överflöd

Väldigt många av ungdomarn har jobbat extra under tiden de har studerat så väldigt många har jobbreferenser. När de kommer till referenser som kan intyga deras karaktär och personlighet så är det inte ovanligt att många ungdomar kan lämna både 3 och 5 referenser. Civilsamhället har en stort engagemang för denna grupp med ungdomar, så de står sällan ensamma.

En stor del finns representerade med sina CV’n på Arbetskraftsförmedlingens LinkedIn-sida, som du hittar här! 

*Under Januari fortsätter inventeringen av de yrken ungdomarna som går ut skolan 2021 valt. Redan nu har vi information om 1000-tals unga som omfattas av NGL med stort stöd av det enorma engagemang som finns ute i civilsamhället. Stort tack – utan er hjälp skulle det inte var möjligt.

Hjälp till med inventeringen inför 2021 här!

”Om bara ett fåtal månader har Nazirs tid, enligt Migrationsverket, runnit ut”

By |september 14th, 2020|Categories: Arbetskraft redo, Ungdomsambassadör|

Samtal med Nazir 16/8 2020 Det är en strålande vacker dag när jag pratar med Nazir. Vårt samtal löper

”Med 2 månader kvar till finalen var vi ambitiösa och gjorde armband, nyckelringar och väskor.”

By |juli 25th, 2020|Categories: Arbetskraft redo, Inspiration|

Jag heter Sharam och är efter drygt 5 år i Sverige snart färdigutbildad konditor med frisörkunskaper. Samtidigt som

Till toppen