2020 är förmodligen ett år ingen kommer att glömma. På en grönskande balkong i en förort i Göteborg sitter jag och pratar med Ali Zardadi, en ung kille som kom till Sverige för 4 år sedan och skrev en bok om hur det var. Han är van vid medial uppmärksamhet och att bli intervjuad.

– Situationen är lite bättre för mig än för dem som är här under nya gymnasielagen. Migrationsverket har delvis förstått att jag är utsatt i mitt hemland och gett mig status som skyddsbehövande, men jag kämpar ändå, för resterande 8000. Jag hoppas att fler kan göra det. Ali är ambassadör för Arbetskraftsförmedlingen för att han tycker om att engagera sig i sådant som är viktigt på riktigt. Kampanjen REDOs viktigaste syfte är enligt Ali att visa hur redo alla asylsökande är att arbeta.

Ali är ambassadör för Arbetskraftsförmedlingen för att han tycker om att engagera sig i sådant som är viktigt på riktigt. Kampanjen REDOs viktigaste syfte är enligt Ali att visa hur redo alla asylsökande är att arbeta.

– Många människor och beslutsfattare tänker att alla de flyktingar som togs emot 2015 lever på skattepengar och är en belastning för välfärden. REDO är ett tydligt svar på att de har en enorm drivkraft och vilja att arbeta. Ingen av alla dem jag träffat vill leva på skattepengar. Vi vill allihop göra rätt för oss och det kommer jag fortsätta lyfta i min roll som ungdomsambassadör.

Alis resonemang kring hur den negativa inställningen till att asylsökande kostar skattemedel uppstår handlar bland annat om människors erfarenheter och umgänge.
– Jag är inte professor, men jag tror att det beror på flera faktorer. Att växa upp med kärlek i en bra familj kan ge en bra värderingar, och ens nuvarande liv har också betydelse. Om en som vuxen inte får det jobb, familj och hus en drömt om och känner sig olycklig så är det lätt att skylla olyckan på andra. Jag vill inte ha fördomar men tror att om en är nöjd med sitt liv så tänker en självklart att alla ska ha rätt till ett tryggt liv.

Ali tror också att ens umgänge spelar roll. När han själv kom till Sverige för fyra år sedan visste han inte mycket om människors lika värde, feminism och skatt. Han säger att han var ung, omogen, och påverkbar.
– Jag hade turen att hamna i bra sällskap med snälla människor. De tyckte att medmänsklighet och feminism är bra, liksom att höga skatter är bra för ett rättvisare samhälle och att mänskliga rättigheter det viktigaste som finns. Jag kommer alltid stå för dessa värderingar trots att det inte alls ingick i min uppväxt. Jag blev positivt påverkad när jag var som mest formbar. Jag vet inte hur jag hade blivit om jag hamnat med människor med andra värderingar när jag kom hit.

Ali berättar hur värderingarna hos folket i Afghanistan skiljer sig mycket från område till område. Områdena med shiamuslimer är ungefär lika ”moderna” som Europa, berättar han.
– Kvinnorna är lika fria som oss män och utbildar sig. I andra provinser är samhällskunskapen lika med koranläsning och en lär sig inte mänskliga rättigheter i skolan.
Ali konstaterar att om det varit lika kaos i Sverige som i Afghanistan i mer än 40 år, med mindre utbildning och gammal kristen tro så hade samma kvinnosyn funnits kvar även här. Ali skrattar när jag är imponerad av hans kunskap om svensk politik, och mänsklig psykologi.
– Alla har en talang. Någon kan boxas, jag kan reflektera, säger han.

Jag undrar vad Ali drömmer om och hur han tror att Afghaners drömmar skiljer sig från svenskars,

– Helst av allt vill jag såklart få permanent uppehållstillstånd och kunna planera mitt liv. På så sätt hade jag fått utrymme att stå upp för mina värderingar. Jag vill utbilda mig och hjälpa dem som behöver det mest, som läkare, jurist eller psykolog. Jag vill bevisa att jag är en tillgång för Sverige, en högutbildad resurs. Hade jag varit kvar i Afghanistan hade jag precis som alla drömt om överlevnad. Det är alltid kris och kaos där. I Sverige har det varit kris i 4 månader och folk har panik. I Afghanistan har det varit så i 40 år. Alla drömmer om att överleva och ha ett liv utan krig och fattigdom.

I Sverige har det varit kris i 4 månader och folk har panik. I Afghanistan har det varit så i 40 år. Alla drömmer om att överleva och ha ett liv utan krig och fattigdom.

Ali funderar kring vad han hade drömt om om han var född här i Sverige.
– Å ena sidan är jag stolt över att jag är jag även om afghaner inte är så omtyckta här. Jag är ambitiös och ansvarstagande. Bara genom mitt ursprung bär jag på en jättestor prestation. Jag har varit och är tvungen att kämpa mycket mer än svenskar. Det kan vara positivt, jag vet inte om jag haft samma ambition om jag vuxit upp här. Ändå hade jag såklart valt tryggheten att födas i Sverige framför Afghanistan.

Till alla dem som kämpar med asylsökande och att hitta jobb är Alis främsta tips att fokusera på rätt sak och be om hjälp.

– Jag skulle vilja säga att den individuella prestationen kommer i första hand. För att få stanna behöver du ett jobb och det beror mest på individuell prestation. Är du verkligen ambitiös och kan fokusera på rätt sak i rätt tid, ta alla chanser, be om hjälp när du behöver, då tror jag att det kommer gå bra. Det har funkat för mig, och mina vänner. Det är jättejätebra att det finns hjälp som REDO och personer som kan hjälpa till. Mina bästa tips är:

  • Be om hjälp
  • Fråga någon om den kan vara din mentor och be mentorn hjälpa dig lägga upp en plan
  • Gör ett bra CV
  • Var positiv och tänk att du kommer lyckas – lita på att det finns många som vill hjälpa till och att det ska gå bra för dig.
  • Fokusera på det som är viktigast först och gör en sak i taget.
  • Välj timanställningen som ger störst chans att leda till provanställning och fast anställning

Tänk att det kommer att gå bra. Det finns många fina människor och det är många som kämpar för oss. Du som behöver ett jobb för att få stanna, ge inte upp.

Text: Malin Svebo Lindgren