”Det är få saker i min karriär som jag är så stolt över som att ha sett Fazels utveckling sedan han började arbeta hos oss.”

Christian Krantz är chef på restaurang Trebello på Liseberg i Göteborg och anställde till en början Fazel Habibbi som säsongsarbetare. Det blev snabbt klart för honom att den unga killen hade just sådana kvaliteter som passade perfekt på restaurangen. Kvalitetsmedvetenhet, lojalitet, ambition, driv.

Fazel själv var inte alls lika säker på att han passade in under de första veckorna.

”Jag fick nästan panik ibland, jag förstod inte allt, jag gjorde fel med beställningarna och tänkte att nej, det här kommer inte att gå! Ändå var alla kollegorna så snälla, de sa att alla gör fel i början och att jag skötte mig bra.”

Christian såg igenom nybörjarfelen och språkförbistringarna. Han såg en kille påfallande mogen och ansvarstagande.

”Den resan han har gjort lämnar ingen oberörd”, säger Christian och syftar på den ensamma flykten till Sverige. ”De utmaningar han har ställts inför sedan han lämnade sin familj har naturligtvis stärkt honom otroligt mycket.”

HR-avdelningen som ansvarar för Liseberg har en tydlig strategi nu förtiden, medarbetarna ska spegla hela Göteborg.

”Tidigare var det mest medelklassungdomar här, vars föräldrar hade hjälpt dem att skriva CV. Idag är vi ett betydligt mer dynamiskt gäng som fungerar mycket bra. Alla har tagit väl hand om Fazel och de andra nya kollegorna, hjälpt dem med språket och med allt annat de behövt hjälp med. Jag måste säga att kollegorna och de närmaste arbetsledarna varit fantastiskt inkluderande och verkligen gett Fazel och de andra ensamkommande ett sammanhang såväl i som utanför verksamheten.”

Christian menar att inga av de ensamkommande de haft arbetande hos sig har misskött sig.

”Det är ju människor som verkligen har något att kämpa för, de är tacksamma över möjligheten de får, vilket är ett kvitto på att man gör något rätt.”

Det är ju människor som verkligen har något att kämpa för, de är tacksamma över möjligheten de får, vilket är ett kvitto på att man gör något rätt.

Fazels intresse för mat påbörjades just under flykten till Sverige.

”På vägen till Sverige var jag tvungen att laga mat till mig själv, det var första gångerna jag lagade mat”, berättar Fazel, som liksom många andra kom till Sverige 2015. Till en början var det mest ett nödvändigt ont, det där med matlagning, men allt eftersom tiden gick blev maten bättre och hans intresse för matlagning växte.

”När jag kom till Sverige så pluggade jag och när det blev dags att välja en yrkesutbildning valde jag tre olika och kom in på just restaurangprogrammet.”

På Trebello, efter att de första vingliga veckorna var avklarade, kom Fazel ordentligt in i jobbet. Han fick prova på alla arbetsuppgifter; servering, diskplock, baren, köket. Allt gick bra.  När Christian så småningom insåg att han behövde en sous-chef, en assisterande köksmästare, föll hans tankar på Fazel.

Han fick söka som alla andra och klarade intervjun med glans. Jobbet var hans!

”Jag trivs så bra! Det har gjort väldigt mycket för mig på många sätt, att jag har fått jobba här. Mitt språk har utvecklats enormt, jag lär mig varje dag. Jag känner mig delaktig i samhället på ett sätt jag aldrig hade gjort utan detta arbete.”

Text: Pia Hall
Foto: privat