I början av juni satt Mohammad Mosawi framför datorn hemma i Malmö och letade jobb. Sökte. Ringde. Mailade. Han hade precis blivit av med det jobb han hade haft  och började nu bli desperat.

Tiden för hans uppehållstillstånd hade gått ut och han väntade nu bara in brev från Migrationsverket om utvisning. Situationen i Afghanistan såg allt värre ut och hans hjärta blev allt tyngre i takt med utvecklingen där.

Samtidigt hade Redo och företaget Coor just beslutat att inleda ett samarbete. Coor är ett nordiskt serviceföretag som erbjuder tjänster inom lokalvård, mat, fastighetsservice och annat som behövs på exempelvis stora arbetsplatser.

”Vi fick först höra om Redo av en potentiell kund”, berättar Anna Brännström som ansvarar för Coor Sveriges CSR-strategi. ”Det passade perfekt med vårt arbete med socialt ansvar. Vårt första möte med Redo bekräftade vår bild av att initiativet är en möjlighet för Coor att faktiskt göra skillnad på riktigt, men också att det finns en enorm potential i den här gruppen ungdomar.”
Coors VD Magnus Wikström håller med Anna.
”Jag tror verkligen att det här kommer att bli en win-win där Coor kan få in duktiga individer, samtidigt som vi hjälper de här ungdomarna i en utsatt situation.”
När en Linda Wallin från Umeå ringde honom och ville ha en anställningsintervju kunde han först knappt tro att det var sant.
Det tog bara två möten, sedan var samarbetet spikat. Coors regionschef i Umeå, Linda Wallin, fick reda på satsningen ungefär samtidigt som hon fick ett samtal som handlade om en ung kille som snabbt behövde ett jobb. Under tiden hade Mohammad i Malmö nästan gett upp hoppet om att få stanna i Sverige, men han kämpade på med mail till presumtiva arbetsgivare. När en Linda Wallin från Umeå ringde honom och ville ha en anställningsintervju kunde han först knappt tro att det var sant. Men en intervju blev det och den gick strålande.
Han hade fått jobb! Han skulle flytta från Malmö till Umeå och arbeta som lokalvårdare. Ett fast jobb på ett etablerat och stort företag. Dessutom skulle det gå i raketfart, för att han skulle hinna komma in i jobbet innan semestrarna började.
Vi hade helt enkelt inte klarat sommaren utan Mohammad!
”Det var helt galet”, säger Mohammad. ”På bara några dagar skulle jag packa ihop allt, säga hejdå till vännerna och åka 17 timmar norrut med tåget för att börja mitt nya liv.”
Han kom till Umeå i början av juni. De nya kollegorna började snabbt droppa av på semester och Linda säger att Mohammad kom i grevens tid.
”Vi hade helt enkelt inte klarat sommaren utan Mohammad!”
”Jag trodde att det skulle vara jättekallt och annorlunda, men när jag kom var det faktiskt varmare än vad det hade varit i Malmö.”
Mohammad hade från början tänkt att jobbet där uppe i norr enbart skulle sträcka sig över ett par år och att han sedan skulle flytta tillbaka till Malmö. Nu är han inte lika säker längre, han har blivit förtjust i Umeå. I lugnet och i kollegorna.
”Jag kände mig välkommen här redan från början.”
”Coor är en del av samhället och samhällsansvaret är ovärderligt i längden”, menar Magnus Wikström. ”Att vara en integrerad del av att bygga ett samhälle är moraliskt viktigt för oss, men också en förutsättning för att vara en attraktiv arbetsgivare och en attraktiv samarbetspartner.”
Anna Brännström säger att nu är det dags att kavla upp ärmarna och se till att de når upp till målet: att rekrytera 25 personer per år genom Redo.
Anna Brännström säger att nu är det dags att kavla upp ärmarna och se till att de når upp till målet: att rekrytera 25 personer per år genom Redo. Det är tydligt att hon ser fram emot samarbetet.
”Mohammad, som var den första vi anställt via Redo, är ett levande bevis på vilket otroligt driv, vilken motivation och servicekänsla det finns i den här gruppen. Vi är så glada och stolta över att han nu är en del av Coor och vi hoppas att han och övriga personer som kommer in via Redo ska kunna växa och utvecklas hos oss.”

Text: Pia Hall
Foto: Privat