Jobbprepp är ett samarbete mellan kommunen, Värmdö församling och Frivilliga familjehem på Värmdö. Med riktade pengar från Länsstyrelsen har man skapat ett projekt som syftar till att kommunens unga ensamkommande ska hitta en anställning inom sex månader efter avslutad gymnasieexamen.

– De här ungdomarna ligger egentligen inte under kommunens ansvarsområde, men deras förehavanden berör oss i allra högsta grad. De kommer att vara här oavsett vad vi gör, vi har möjlighet att se till att de hamnar på rätt sida av samhället.

Jobbprepp pågår till december 2022, och målet är att alla som kommer i kontakt med projektet ska få permanent uppehållstillstånd. Den senaste tidens ekonomiska omdaningar har påverkat många delar av samhället, men Värmdö kommun visar strålande resultat.

– Alla unga ensamkommande som vi har kontakt med och som omfattas av Nya gymnasielagen som tog studenten i år, har fått anställning. Alla.

Projektet går ut på förberedelser, samtal, övningskörning, rollspel och presentationer, kring hur man beter sig på arbetet och som arbetssökande. Det ger långvariga färdigheter dels för deltagarna, dels för kommunen eftersom man tar fram arbetssätt som kan vara till nytta även för andra grupper, som unga svenska arbetssökande.

– Arbetet som Värmdö församling och Frivilliga familjehem på Värmdö gör är beundransvärt, vi på kommunen är oerhört glada och stolta över att få vara en del av det här projektet. All respons vi har fått har varit positiv, fler och fler kommuner förstår värdet av att arbeta preventivt för att undvika situationer som kan uppstå om de här ungdomarna inte skulle få permanent uppehållstillstånd. Och det kostar ingenting för kommunen, så fort de kommer i arbete börjar de ju betala skatt.

Jobbprepp stärker, stöttar och bygger nätverk. Samverkan sker mellan skolor och arbetsgivare, intressenter ges möjlighet att handplocka medarbetare till sin verksamhet samtidigt som man fyller ett stort personalbehov inom bland annat vård och omsorg.

– När de väl har fått en anställning hjälps vi åt att informera kring regler och lagar, och för en dialog kring lön och villkor. Migrationsverket och Skatteverket har många krav på detaljerna kring en anställning för att kunna få uppehållstillstånd, och uppfyller arbetsgivaren inte kraven riskerar den anställda att utvisas.

Sandra betonar att projektet inte på något sätt innebär bistånd eller positiv särbehandling, det enda Jobbprepp gör är att förbereda och stötta ungdomarna inför att själva ge sig ut på arbetsmarknaden.

– De söker samma jobb som alla andra, och det ligger ett stort ansvar på ungdomarna själva att vara aktiva. Och det är de. Det är fantastiskt att kunna stötta ungdomarna att kunna bli fullvärdiga svenska medborgare.

Text: Fanny Klang