”Jag hade inte förväntat mig detta! Att få fast jobb!”, säger Javid Husseini på närapå perfekt svenska med inslag av dalmål. Han skrattar och säger att han fått höra det då och då, att han faktiskt pratar lite dalmål. Han har bott i trakterna sedan han kom till Sverige för drygt fyra år sedan och trivs utmärkt.

”Det är här jag har mitt liv. Jag har fått ett förstahandskontrakt, fast jobb och nu har jag dessutom tagit körkort.”

Vägen har varit långt ifrån spikrak, den har kantats av en rad flyttar mellan olika boenden, en tvär sväng vad gäller yrkesval och självklart en massa oro och tvivel.

Javid hade utbildat sig till bilmekaniker, ett yrke han trivdes med.

”Jag valde det eftersom jag helt enkelt inte kände till så många andra yrken. Livet här skiljer sig ju väldigt mycket från livet i Afghanistan och Iran. Och som sagt, jag trivdes bra med att arbeta med bilar.”

Förra sommaren började han jobba extra på hemtjänst och tyckte omedelbart om arbetet.

”Det känns så bra att kunna göra något som en medmänniska blir glad av. Ofta säger de äldre jag är hos att de inte vill att jag ska gå, många är så ensamma. Jag känner att jag behövs.”

Men att få ett fast jobb inom hemtjänsten var inget som Javid ens drömde om, det var väldigt fjärran.

”En dag hörde min tidigare gode man av sig och berättade att han hade lyssnat på en politisk debatt på radio. Där hade de pratat om Äldreomsorgslyftet och han sa att det var något för mig.”

En dag hörde min tidigare gode man av sig och berättade att han hade lyssnat på en politisk debatt på radio. Där hade de pratat om Äldreomsorgslyftet och han sa att det var något för mig.

Javid hörde omedelbart av sig till sin chef inom äldreomsorgen, men chefen hade ännu inte fått information om projektet. Han letade vidare, ringde olika instanser, hörde av sig till alla han kunde komma på. Till slut fick han napp!

”Jag tror faktiskt att jag var den allra första som sökte Äldreomsorgslyftet!”

För Javids del innebar det att han helt tog steget bort från att arbeta som bilmekaniker. Nu utbildar han sig till vårdbiträde, för att senare komplettera studierna så att han blir undersköterska.

”Jag hade aldrig trott att det skulle hända! Att jag skulle kunna få ett fast jobb inom vården!”

Utbildningen öppnar nya dörrar för Javid, han har flera olika arbeten att välja mellan framöver. Men ännu så länge kan han inte tänka sig något bättre än hemtjänst.

”Det är här jag behövs!”

Skribent: Pia Hall

FAKTA

Pressmeddelande om Äldreomsorgslyftet som beräknas leda till 10 000 nya tillsvidareanställningar inom äldreomsorgen.

Äldreomsorgslyftet kommer med tillhörande statsbidrag som ska sökas av kommunerna innan 31 okt. Läs här hur mycket din kommun tilldelats.

Ta kontakt med din kommun och fråga när och hur dessa tjänster kommer annonseras ut.