Här kommer spännande nyheter till er alla!

För många som tog studenten i våras återstår bara några få månader för att hitta jobb som uppfyller Migrationsverkets krav för att undvika utvisning. Detta innebär att vi alla måste arbeta ännu ivrigare – både lokalt i alla nätverk, föreningar och projekt och nationellt i REDO-kampanjen och de nationella organisationerna. Tillsammans gör vi allt vad vi kan för att hitta lösningar för så många det bara går: TACK alla lokala eldsjälar och arbetshästar för all er omsorg och ert slit! Utan er skulle detta aldrig kunna fungera.

Från och med styrelsemötet den 21 september välkomnar vi Emma Dalväg som ny mötesordförande för styrelsen i den ideella föreningen Arbetskraftsförmedlingens. Kinna Skoglund avgick samma datum som ordförande för Arbetskraftsförmedlingen, som driver kampanjen REDO, eftersom hon inom kort börjar arbeta på företaget Nordisk Kompetens.

Här når ni Kinna: kinna@nordiskkompetens.se

Vi är mycket glada för denna utveckling, och ser fram emot att ha Nordisk Kompetens som i högsta grad aktiv samarbetspartner till REDO. Kinna kommer att ha kvar ideella uppdrag i föreningen och i kampanjen, men utanför styrelsen. Nordisk Kompetens huvudkontor är i Luleå och deras upptagningsområde är Norrbotten och Västerbotten, men de har kontor på ytterligare 13 orter.

Samarbetet med Nordisk Kompetens innebär två spår

SPÅR 1 – ”Anställning via bemanningsföretag”

Om det finns ett företag som vill anställa en specifik ungdom/ungdomar men hellre vill anställa på 6-12 månader än att fastanställa så går det nu genom samarbetet mellan Arbetskraftsförmedlingen och Nordisk Kompetens. Den aktuella arbetssökanden får då en fast anställning via Nordisk Kompetens.

Hör av er till oss om ni vill veta mer om detta eller om ni har företag som kan tänka sig anställa någon i 6-12 månader via bemanningsföretag.
Här finns info om Nordisk Kompetens och spår 1.

SPÅR 2 – ”Stöd och matchning via AF”

Spår 2 gäller den som är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen. Denna person kan då söka ”Stöd och Matchning” som AF beskriver så här:
”Stöd och matchning är för dig som behöver intensivt och anpassat stöd när du söker jobb. Du får hjälp av en handledare från någon av våra leverantörer. Handledaren stöttar dig på din väg till jobb eller studier.” 
Nordisk Kompetens är leverantör till AF för Stöd och Matchning. Den arbetssökande väljer då Nordisk Kompetens som leverantör och använder deras nummer: KA 10050745 – välj Nordisk Kompetens Luleå. Det kommer inom några dagar mer information om hur man går till väga för att få Stöd och Matchning AF från Rädda Barnen. Vi kommer då göra nytt nyhetsbrev och medlemsutskick med den informationen.

Den som behöver hjälp kring ansökning om Stöd och Matchning kan höra av sig till Kinna Skoglund, Det kan också den som redan fått detta beviljat från AF göra. Kontakten med Nordisk Kompetens går via REDO, så hör av er till oss om ni vill veta mer.

Dessa två nya vägar innebär nya sätt att hitta jobb så att fler kan få stanna i Sverige. Kampanjen REDO har utöver detta en företagsgrupp, som jobbar stenhårt för att skapa kontakter med företag. Just nu hänvisas alla intresserade företag till Arbetskraftsförmedlingens LinkedIn för rekrytering. För närvarande har ca 200 ungdomar kopplat ihop sig med AKF LinkedIn, och vi hoppas på ännu fler, så att de blir synliga för näringslivet.

Frågor kring Nordisk Kompetens kan ni även ta med Kinna Skoglund på kinna@nordiskkompetens.se

Vi vill här passa på att förtydliga detta igen: ni medlemmar ute i landet är ovärdeliga!

Stort tack från Arbetskraftsförmedlingen och Kampanjen REDO

Emma Dalväg