Mohammad Hosseini hade nästan gett upp hoppet om att kunna få ett arbete när han fick erbjudande om jobbet som IT-supporttekniker. Han är mycket tacksam gentemot alla de frivilliga insatser som görs för ensamkommande ungdomar, men också mycket tacksam gentemot Manpower och sin nuvarande arbetsgivare.

“Jag har alltid varit intresserad av att jobba med datorer. När det var dags att söka till gymnasiet kollade jag runt bland alla skolor och deras utbildningar. Jag sökte till IT-programmet på NTI-gymnasiet och kom in!”

Somliga i Mohammad Hosseinis närhet försökte övertyga honom om att byta utbildning, de trodde inte att han skulle få något jobb genom IT-programmet, men han stod fast vid sitt val och tog examen med två stipendier.

Somliga i Mohammad Hosseinis närhet försökte övertyga honom om att byta utbildning, de trodde inte att han skulle få något jobb genom IT-programmet, men han stod fast vid sitt val och tog examen med två stipendier.

“När jag började söka aktivt efter ett fast jobb gick det inte alls bra. Efter bara en månad var min mejlkorg full av svar från arbetsgivare som tackade för min ansökan, men berättade att jobbet hade gått till en annan sökande.”

Det blev en tuff tid för Mohammad som råkade ut för en rekryterare som var direkt elak och det sammanföll med att talibanerna tog över Afghanistan och allt tycktes mörkt.

“Jag höll mig i stort sett psykiskt stabil tack vare min tjej och mina vänner, de hjälpte mig att må bättre. Jag visste att jag helt enkelt inte hade tid tid att tappa hoppet.”

Han började googla efter organisationer och personer som kunde hjälpa honom och hittade bland annat REDO, Rädda Barnen och Arbete Rätt Fram. Då vände det!

Jag blev så glad, positiv och tacksam när jag fick veta att vi inte är ensamma. Jag fick träffa så många underbara människor som gjorde sitt bästa för att kunna hjälpa oss”

“Jag blev så glad, positiv och tacksam när jag fick veta att vi inte är ensamma. Jag fick träffa så många underbara människor som gjorde sitt bästa för att kunna hjälpa oss.”

Han fick också hjälp från Manpower Matchning.

“Mohammad var själv mycket aktiv och engagerad i jobbsökandet”, berättar arbetsmarknadskonsult och rekryterare Claudia Baronescu. “Min roll var att vägleda, intervjuträna och finnas först och främst som stöd.”

En dag i oktober fick Mohammad ett meddelande via Linkedin. Det var från en rekryterare på Experis IT som ville att han skulle komma på intervju. Intervjun gick så bra att han gick vidare i processen och fick komma på en andra intervju och efter den kom erbjudandet om en tjänst som IT-supporttekniker. Äntligen kunde Mohammad andas ut och dessutom få göra just det han ville!

“Mohammad har den tekniska kunskapen som krävs för uppdraget och samtidigt en social kompetens som är minst lika viktig för denna typ av tjänst”, säger Adam Larsson, konsultchef på Experis IT. “Kunden är mycket nöjd och imponeras av hans driv och nyfikenhet.”

Dessutom uppskattas han för att han verkligen anstränger sig för att följa kundens arbetskultur och lära sig hur det fungerar just där. Han är enligt sin arbetsgivare mån om att bli förstådd och därför noga med att bekräfta det han tror sig ha uppfattat.

“Jag tycker verkligen om mitt jobb och ser goda möjligheter till utveckling. Min plan för framtiden är att jobba inom nätverkssäkerhet. Jag hoppas på att Migrationsverket och politiker förstår att vi vill bidra till samhället och för att det ska ske behövs det stöd.”

Claudia Baronescu menar att ungdomarna i första hand måste uppmärksamma arbetsgivare på att de finns.

“Det finns en del arbetsgivare som vill göra skillnad. Ungdomarna behöver ta vara på sina egenskaper och vara proaktiva i jobbsökandet. Lika viktigt är det att vara noggrann på sitt arbete, det kommer att följa dem resten av karriären.”

Att hjälpa ensamkommande ungdomar ut i arbete kan vara stressande, särskilt när det gäller de ungdomar som har uppehållstillstånd via gymnasielagen och snabbt måste få jobb för att inte utvisas. Men det finns ljusglimtar!

“Höjdpunkten är när jag hör glädjen i kandidatens röst, speciellt när det är någon har fått ett positivt besked. Jag tar med mig mycket av den positiva energin och det känns bra i hjärtat när jag vet att jag kanske har bidragit till kandidaterans framgång och kanske till och med räddat deras liv.”

Mohammad ler och lägger till det han själv har lärt sig:

“Man ska vara envis och inte tappa hoppet när man söker jobb, det räcker med att få ett enda positivt svar!”

Text: Pia Hall
Foto: Claudia Baronescu