”Detta handlar ju om människor som är till 120 % motiverade! Som arbetar för sitt liv och sin framtid, inte bara för pengarna. Det kan knappt finnas en bättre grupp att presentera för företagare som vill anställa.” Det säger Peter Paunovic, VD på Yobber, en rekryteringssajt som nyligen startat ett samarbete med REDO.

En kompis till Peter ringde honom för ett par månader sedan och berättade om ensamkommande och nya gymnasielagen och REDO. Peter tänkte omgående: ”Vi måste hjälpa till.”

En del av Yobbers idé är att man istället för personligt brev spelar in filmklipp där man berättar om sig själv. 

”Vi vet att den här typen av presentation river många murar, att den kan ta bort många fördomar som arbetsgivarna eventuellt kan ha.”

Vi vet att den här typen av presentation river många murar, att den kan ta bort många fördomar som arbetsgivarna eventuellt kan ha.

Ett par dagar efter Peters samtal med kompisen hade han ett första möte med REDO. Sekunden efter mötet avslutades började han skissa på en gemensam sajt för Yobber och REDO och några veckor senare var den klar. 

På den gemensamma sajten kan alltså bara ensamkommande ungdomar registrera sig. Istället för att behöva betala för att se kandidaternas presentationer, som på Yobbers vanliga sajt, kan företagarna här gå in utan kostnad. Detta för att ge gruppen en fördel, eftersom de har bråttom och eftersom de ofta saknar de fördelar som andra i samma ålder har, som nätverk. 

”Vi kan inte ge dessa människor hopp för att sedan kasta dem in i förtvivlan igen! Det är det viktigaste skälet till att jag ville dra igång samarbetet med REDO. Men samhällsekonomin är också en viktig del. Hur tänker staten? Först betala miljoner och åter miljoner i utbildningskostnader och sedan vara beredd att kasta ut den investeringen från landet? Vilket slöseri med skattepengar!”

Att Peter Paunovic nästan är förtvivlad över hur staten har skött behandlingen av ensamkommande ungdomar, och statskassan, är uppenbart. Ändå tror han på en positiv utveckling för gruppen ifråga. Han tror att det är näringslivet som kommer att förstå kraften och börja anställa.

”Jag tror att näringslivet kommer att satsa på den här gruppen, de behöver bara få upp ögonen för den.”

Jag tror att näringslivet kommer att satsa på den här gruppen, de behöver bara få upp ögonen för den.

Han ler och menar att ingenting är omöjligt när flera underbara människor hjälps åt, som i det gemensamma projektet med REDO. 

Hur det går för sajten? Redan några timmar efter lanseringen hörde det första företaget i behov av motiverad arbetskraft av sig.

SE HIT:

Den 1 juni kl 17.00 håller Peter en digital workshop för alla som är intresserade av att registrera sig på Yobbers- och Redos gemensamma sajt. Den som redan är registrerad men har frågor eller synpunkter är också välkommen att vara med. Länk kommer att finnas på https://www.yobbercareer.com/redo och på REDOs Facebooksida.