REDO samarbetar med IKEA2021-08-31T09:26:14+00:00

Chans att praktisera på IKEA i höst!

Har du eller känner du någon som har uppehållstillstånd genom Gymnasielagen, går i skolan och vill ha praktikplats på IKEA i höst?

Att få ett jobb som godkänns av Migrationsverket är ju som du vet ganska svårt. Den som går denna praktik kommer att ha lättare att få jobb efter avslutade gymnasiestudier! Det kanske känns som att det är långt fram för din ungdom, det där med arbete, men tiden går fort och det är bra att förbereda sig så gott det går! 

Här nedan kan du läsa IKEA:s programbeskrivning och sedan ansöka till IKEA:s praktikprogram som startar i oktober 2021. 

PROGRAMBESKRIVNING  

Vi på IKEA vill öka kunskapen om hur det fungerar på en arbetsplats i Sverige genom att erbjudan en praktik hos oss. Praktikprogrammet vänder sig till dig som har uppehållstillstånd med stöd av Gymnasielagen (tidigare kallad bl.a NGL).  

 Vårt mål är att en praktikplats hos oss kan hjälpa dig att lättare söka jobb och komma in på den svenska arbetsmarknaden efter avslutad gymnasieutbildning.  

 

VILKA ÄR VI? 

IKEA är ett stort globalt företag som säljer möbler och heminredning i Sverige och i många länder runtom i världen. Vår vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna.  

På IKEA tror vi på gemenskap och att varje individ har något värdefullt att erbjuda, vi ser att alla har en talang. Våra gemensamma värderingar och vår starka kultur gör IKEA unikt, både som arbetsplats och som varumärke. Hos är begreppet ”tillsammans” en viktig värdering som genomsyrar vår kultur. 

Vi är ca 9500 anställda på varuhus och centrallager i hela Sverige. De städer vi kommer ha praktikprogrammet på i höst är: Borlänge, Gävle, Göteborg Bäckebol, Haparanda, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Linköping, Stockholm Barkarby, Stockholm Kungens kurva, Sundsvall, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Västerås, Älmhult och Örebro. 

 

VAD ERBJUDER VI?  

Om du blir antagen till praktikprogrammet kommer du att få göra praktik under 20 veckor, 10 timmar/vecka.  

Praktiken sker på kvällar och helger. Praktiken är inte betald men vi kommer att betala för lunch/middag och fika samt ge dig den utrustning du behöver som skyddsskor och uniform.  

När du börjar får du en kort introduktionsutbildning om IKEA och hur vår arbetsplats fungerar. Sen kommer du att introduceras till arbetet av en mentor som visar och berättar om våra olika arbetsuppgifter som du sedan kommer att få testa under din praktik, du har alltid en kollega nära som hjälper dig.  

Du kommer också få råd om och feedback på hur du skriver CV, personligt brev och du kommer att få göra en övningsintervju.  

När du gjort hela praktikprogrammet så kommer du att få ett certifikat där det framgår när du varit hos oss och vad du fått göra. Du får också ett rekommendationsbrev. Båda är bra att ha när du sen söker jobb hos oss eller andra arbetsgivare. 

VEM ÄR DU? 

Du har fyllt 18 år och studerar på gymnasiet och tar examen tidigast i december 2021. Du har uppehållstillstånd med stöd av Gymnasielagen (tidigare kallad bl.a nya gymnasielagen, NGL). Det spelar ingen roll vilken gymnasieutbildning du har bara den är godkänd av Migrationsverket.  

Du är nyfiken på hur det fungerar på en arbetsplats och skulle därför vilja lära dig mer om den svenska arbetsmarknaden och vår kultur. Du är nyfiken på hur ett möte med våra kunder ser ut. Du måste kunna ta dig själv till och från praktikplatsen. 

SÅ HÄR ANSÖKER DU  (OBS! ENBART FÖR DIG SOM FORTFARANDE GÅR I SKOLAN)

Ansök här!

för att ansöka. Vi ber dig att fylla i din ansökan så utförligt som möjligt så att vi kan skapa oss bild av vem just du är. 
Vänligen notera att vi endast tar emot ansökningar via länken ovan.  

Sista ansökningsdag är den 29/8–21 och därefter så kommer vi att gå igenom samtliga ansökningar. Vi har som mål att återkomma till dig med besked gällande din ansökan senast v 35.
Edit: Det finns fortsatt möjlighet att ansöka till följande orter: Gävle, Haparanda, Kalmar, Umeå, Västerås, Älmhult och Örebro.
Ansökningen stänger 2/9.

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta oss enligt följande: 
Therese Andersson  på IKEA eller info@arbetskraftsformedlingen.se 

Om du är i behov av teknisk support i samband med din ansökan så kontakta, recruitment.specialists.se@ingka.ikea.com 

 

Vi ser framemot din ansökan!  

Så här går ansökan till

 • Ansökan kan enbart göras via nedanstående unika länk

  Ansök här!

 • Svara på frågor

  Följande frågor kommer att ställas när ungdomen ansöker via länken:

  • Förnamn
  • Efternamn
  • Email
  • Mobilnummer
  • Vilken enhet bor du närmast?  (lista på IKEA-enheter, möjlighet att välja flera alternativ)
  • Vad studerar du?
  • När går du ut skolan?
  • Har du truckkort? (det är inget krav)
  • Berätta varför du söker denna praktikplats på IKEA!
  • Om du har tidigare arbetslivserfarenhet så berätta gärna om den!
  • Vi vill gärna lära känna dig så berätta gärna om vem just nu är!
  • Här kan du bifoga personligt brev och eventuellt CV! – ej obligatoriskt

 • Efter att ansökan är inskickad kommer ett bekräftelsemail.

  Kommer inget bekräftelsemail så titta i skräpkorgen. Om inget mail finns där så kan man kontakta teknisk support på: recruitment.specialists.se@ingka.ikea.com

 • Om ungdomen går vidare till intervju

  Om ungdomen går vidare till intervju så kommer de bli kontaktade.

  De som inte blir kallade till intervju eller blir antagna till praktikplats kommer att få information om det. De kommer även ha chansen att ansöka på nytt inför nästa år.

Frågor & Svar

Är dessa praktikplatser bara för ungdomar med Gymnasielagen (tidigare kallad bl.a Nya gymnasielagen)?2022-07-21T10:36:23+00:00

Nej. IKEA utvidgar målgruppen till alla flyktingar mellan 18 – 25 år som har tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

Måste man gå i skolan för att söka praktik?2022-07-22T07:59:34+00:00

Nej, man kan också vara arbetssökande, praktiken sker på kvällar och helger för att du skap kunna gå i skolan eller delta i andra aktiviteter som arbetssökande. Det är viktigt att komma ihåg att detta är en praktikplats.

Måste man gå någon speciell utbildning?2022-08-08T10:24:08+00:00

Nej. Alla gymnasiala utbildningar eller yrkesutbildningar (komvux eller Folkhögskola) godkänns. För denna praktikperiod tar vi även emot dig som slutat skolan.

Vad får jag om jag gör praktik på IKEA?2022-07-21T10:39:59+00:00

Först och främst får du erfarenhet av att jobba på ett av Sveriges mest kända företag som alla svenskar känner till. Om du gör ett bra jobb kommer du få ett intyg, så kallad referens, som är väldigt bra att ha om du söker jobb på IKEA eller på andra arbetsplatser efter praktiken.

Du kommer få en handledare på IKEA-varuhuset som kommer stötta dig varje vecka.

Du får också hjälp att förbättra ditt CV, förbättra ditt personliga brev och öva på hur det är att vara på en anställningsintervju. Allt detta gör att du har större chans när du söker ett jobb efter praktiken, hos IKEA eller andra arbetsgivare.

När du praktiserar får du fika och lunch/middag, samt den utrustning du behöver.

Får man betalt under praktiken?2021-07-16T10:10:48+00:00

Du får inte betalt under praktiken.

Hur många timmar är praktiken?2022-07-21T10:40:36+00:00

Den är 10 timmar per vecka i 15 veckor. Eftersom de som får praktikplats går i skolan kommer praktiken att förläggas till kvällar och helger.

Måste jag gå klart hela praktiken?2022-07-22T08:00:18+00:00

Att få praktik på IKEA är en bra möjlighet. Får du chansen att gå denna praktik vill vi att du går klart hela praktiken. När praktiken är slut får du ett rekommendationsbrev som kommer vara värdefull då du söker jobb hos IKEA eller på annan arbetsplats.

Måste jag komma till praktikplatsen varje gång som IKEA säger att jag ska komma?2021-07-16T10:18:33+00:00

Ja. Det är viktigt att komma alla gångerna som IKEA säger att du ska komma/ som ditt schema säger. Att komma i tid och komma varje gång du är schemalagd är väldigt viktigt på ett jobb.

Kan jag få fast jobb på IKEA efter praktiken?2022-07-21T10:48:55+00:00

IKEA är en stor arbetsgivare i Sverige med 9500 anställda.

Praktiken garanterar inte en fast anställning, men när du genomgått en praktik ger det dig större chans att få anställning när du söker ett jobb, hos IKEA eller andra arbetsgivare.

Måste jag bo nära IKEA-enheten?2021-07-16T10:24:04+00:00

Du måste på något sätt kunna ta dig till och från IKEA-enheten som du praktiserar på.

Jag har frågor kring praktikplatsen. Vem kan jag kontakta?2022-07-21T10:45:11+00:00

Maila Therese Andersson (therese.andersson5@ingka.ikea.com) eller Gabriella Fredriksson (gabriella.fredriksson@ingka.ikea.com) på IKEA.

Jag har tekniska frågor kring ansökan. Vem kan jag kontakta?2021-12-13T11:07:43+00:00
Till toppen