#1a Fixa CV – här börjar allt…

Ett CV är ett papper som berättar vad du kan. Det ska du alltid lämna in när du söker jobb. Där kan du skriva allt du har gjort, både skola, praktik och arbetsplatser. På många datorer kan du hitta mallar för CV, eller så kan du söka på nätet.

Det viktigaste är inte att det ser ut på ett speciellt sätt. Det viktigaste är att det är lätt att läsa. Skriv gärna rubrikerna i fetstil, så syns det vad som är rubrik och vad som är annan text. Ett CV ska vara lätt att läsa och inte så personligt. När du skickar in eller lämnar in en jobb-ansökan vill de ofta ha både CV och Personligt brev. Ladda ned exempel här nedan.

Nedan finns också en kompletterande film för dig som jobbar med ungdomar som omfattas av gymnasielagen och som är intresserad av hur du kan använda gratisprogrammet Canva för att göra CV. En enkel PDF-manual finns att ladda ner där Kajsa Aronsson ger sina bästa tips på hur man får till ett riktigt bra CV och personligt brev. Filmen är gjord som ett stöd till PDF-filen.

Så skriver du CV

SNYGGT CV

En kompletterande film för dig som jobbar med ungdomar som omfattas av gymnasielagen och som är intresserad av hur du kan använda gratisprogrammet Canva för att göra CV. En enkel PDF-manual finns att ladda ner där Kajsa Aronsson ger sina bästa tips på hur man får till ett riktigt bra CV och personligt brev. Filmen är gjord som ett stöd till PDF-filen

Manual ”snyggt CV”

#1b och skapa profil på LinkedIn – syns du inte, finns du inte

Att skaffa sig ett jobb handlar om många saker. En viktig sak är att bli synlig för framtida arbetsgivare och LinkedIn är ett bra plats för detta. 

  1. Börja därför med att skapa dig en LinkedIn-profil – om du redan har en profil kan du hoppa till punkt 3 direkt.
    • Gå till LinkedIn och klicka på ”Gå med nu”.
    • Fyll i din epostadress och ett unikt lösenord – klicka på ”Samtyck och gå med”.
    • Följ instruktionerna som följer, det går ganska snabbt.
  2. Bra, nu har du en profil – nu gäller det att göra den innehållsrik. Fyll därför i dina utbildningar, eventuella erfarenheter från jobb du haft, kompetenser, osv och lägg också till de kontakter du skaffat dig genom att söka upp dem med sökfunktionen och Lägg till ditt nätverk – mer tips hittar du här!
  3. Vi på Arbetskraftsförmedlingen vill öka din synlighet ytterligare. Därför ska du också ange att du har Arbetskraftsförmedlingen som arbetsgivare. Skapa en ny Erfarenhet, fyll i vad du vill jobba som under Titel och skriv Arbetskraftsförmedlingen som Företag. Fyll också i övriga fält.

Nu blir du synlig för de företag som tittar på Arbetskraftsförmedlingens profil på LinkedIn.

Lägg till Arbetskraftsförmedlingen som arbetsgivare

Lägg till Arbetskraftsförmedlingen som arbetsgivare
Som Titel anger det yrke du utbildar dig till.
Som Företag anger du Arbetskraftsförmedlingen.

Utöver det så anger du självklart de jobb du har erfarenheter ifrån.

Kan inte andra se dig på LinkedIn?

Då behöver du kontrollera dina inställningar på din LinkedIn profil. Se instruktioner i hur du skapar din profil och hur du hanterar dina profilinställningar här.

#1c – Anmäl dig REDO

Du kan nu anmäla dig till REDO och Framtidshoppets register över ungdomar som söker arbete. Detta är för dig som omfattas av Gymnasielagen. Även om du går i skolan nu så kan du anmäla dig – då är det lättare för oss att hjälpa dig när du väl är klar med skolan.

Anmäl dig REDO!

FAKTA

LinkedIn har fler än 675 miljoner medlemmar och är ett av världens största sociala nätverk både för arbetsgivare och arbetssökare.

Källa: LinkedIn
LinkedIn instruktioner