Info om Nya gymnasielagen

När man har avslutat sina studier, måste man kunna försörja sig för att få stanna i Sverige. Om man kan försörja sig och uppfyller de krav som finns i den relevanta lagparagrafen (17§ tillfälliga lagen), ska man få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Om man är under 25 år måste man ha fullföljt sin gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning för att kunna få permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning.

När man ska ansöka om permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning måste man göra det innan ens tillfälliga uppehållstillstånd för studier har gått ut. Man måste även kunna visa i sin ansökan att man har ett arbete. Man kan dock inte få uppehållstillstånd på grund av arbete förrän det förra uppehållstillståndet har löpt ut.

Anställningsvillkor

Lön och alla försäkringsskydd ska vara i enlighet med svenska kollektivavtal eller följa nivån för vad som är vanligt i den bransch man får arbete, därför är det att rekommendera att söka en arbetsgivare med kollektivavtal i första hand eller någon med god kunskap om villkoren och att de löpande följs. Arbetet behöver inte vara heltid, men nivån på lönen ska vara likvärdig med vad andra som arbetar i branschen får.

Månadsinkomsten efter skatt från arbetet (man får kombinera inkomst från mer än en arbetsgivare så länge alla villkor uppfylls hos dem) ska vara tillräcklig för att kunna försörja sig själv. Hur mycket lön man behöver är en individuell prövning som baseras på vilka kostnader man har för hyra, hemförsäkring, el/vatten, resekostnader till/från arbetet. När dessa kostnader dragits av från ens minsta garantilön per månad så måste man ha kvar tillräckligt mycket för att inte vara berättigad till försörjningsstöd. Kom ihåg att även om man bor gratis eller billigt hos sin stödfamilj så betyder inte det att man kan räkna med ett lågt avdrag för hyran i Migrationsverkets beräkning, prövningen görs efter vad som är en förväntad hyra för en vuxen person med arbete, så om man redovisar för låg eller ingen hyra kommer man istället få ett schablonbelopp i hyra på ca 7,000 kr/månad.

Anställningen ska vara varaktig. Enligt Migrationsverket betyder det en tillsvidareanställning eller ett arbetskontrakt som gäller minst två år framåt från den dag Migrationsverket fattar beslut, det är alltså inte från dagen du söker utan om ditt beslut handläggs i 5 månader efter du söker behöver du ha sökt med ett kontrakt som vid söktillfället sträckte sig 2 år och 5 månader minst.  Anställningen får inte vara subventionerad genom någon form av statligt bidrag. Arbetsgivaren ska meddela Skatteverket om anställningen av dig senast 1 månad efter du startade med blankett ”Underrättelse – Anställning av utlänning SKV 1160”. Om inte detta är gjort absolut senast när Migrationsverket fattar beslut så får man avslag. Eftersom de flesta anställningar i Sverige påbörjas med en provanställning*, kan man endast få permanent uppehållstillstånd beviljat först när provanställningen har övergått till en tillsvidareanställning. Man behöver försöka kompromissa med arbetsgivaren om kortare provanställning, eller ingen provanställning alls.

FAKTA

*Provanställning: Syftet med provanställningen är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva en person i befattningen innan den går över i en fast anställning. Provanställningen får i regel inte vara längre än 6 månader, men den kan givetvis vara kortare. Om den inte avbryts eller sägs upp före provanställningen går ut, så har provanställningen automatiskt övergått till en tillsvidareanställning. Tillsvidareanställning: Tillsvidareanställning (i dagligt tal fast anställning) innebär att din anställning löper på från ett startdatum tills dess att antingen du eller din arbetsgivare säger upp dig.

Källa: Farr