Kunskap och fakta2024-04-19T14:25:00+00:00
Solglasögon, kaffekopp, anteckningsblock och en bärbar dator på ett träbord

Status för de med Gymnasielagen (tidigare NGL) – klicka här!

Frågor och Svar om NGL

Vi får många frågor om vilka regler som gäller kring NGL (Nya Gymnasielagen) och till vår hjälp har vi en grupp jurister på Process Advokatbyrå som sammanställt generella svar på några av de mest förekommande frågorna:

Kan man efter ett avslutat yrkesprogram på Komvux fortsätta studera teoretiska ämnen i tre terminer till, trots att det inte ingår en samlad studieplan för dessa terminer (eftersom man söker kurserna en och en)?2020-11-13T08:56:34+00:00

Möjligheterna till uppehållstillstånd enligt NGL gäller ”en” utbildning (och inte flera). I lagen står det sammanhållen utbildning. Den ska visas med individuell studieplan. Det finns inget säkert svar på denna fråga men vi tror inte att det är möjligt.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-11-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Kan man skicka in ansökan om PUT utan fackligt yttrande?2020-11-16T10:20:20+00:00

Det finns i denna del två krav:

  1. att fackförbundet har fått möjlighet att yttra sig,
  2. att anställningsvillkoren är i nivå med villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

Man ska i första hand ha ett yttrande från facket. Om man inte får det i tid kan man skicka in ansökan ändå, och skriva att man kommer komplettera med yttrandet senare (ange datum). Om man verkligen inte kan få något yttrande så måste man ge in all bevisning som styrker vilka försök man har gjort att få ett yttrande, och att facket vägrar yttra sig.

Oavsett om du har ett yttrande från facket eller inte så måste du bevisa att anställningsvillkoren är i nivå med villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Om facket inte yttrar sig, eller påstår att villkoren är för dåliga, är det upp till dig att bevisa att villkoren är tillräckligt bra. Det behövs mycket och stark bevisning i denna fråga.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-11-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Räknas regelbunden OB ersättning in i minimumlönen som krävs för att uppfylla kravet?2021-02-12T08:14:52+00:00

OB-tillägg som enligt anställningsavtal utgår med ett visst, i förväg fastställt, belopp varje månad torde kunna ligga till grund för en bedömning om att lönekravet är uppfyllt. Det måste dock som sagt framgå tydligt på anställningsavtalet, och vara ett visst belopp som man är garanterad varje månad (får du sedan mer är det inga problem, men du får ingen månad ha fått mindre).

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2021-02-12. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

NYTT: Provanställning kan godkännas i vissa fall2020-12-10T21:14:11+00:00

[Uppdaterat 2020-11-06]
Enligt den tillfälliga lagen måste du som vill ha permanent uppehållstillstånd visa att du kan försörja dig genom anställning eller eget företag. Migrationsverket ändrar nu bedömningen av vilka anställningsformer som kan leda till permanent uppehållstillstånd.

Läs mer här på Migrationsverkets hemsida.

Det bör framgå att företaget har för avsikt att fast anställa efter provanställningen. Det ska också vara en del av företagets vanliga förfarande, dvs att ha provanställning innan fast anställning. Det kan bli problematiskt om det är ett nystartat företag utan ekonomisk historik.

Företag som permitterar2023-02-21T17:17:59+00:00

Vi fick denna information:
”Kan härmed informera om att det går att få PUT även om ungdomen är korttidspermitterad i sitt arbete! MEN Migrationsverket ringer och kontrollerar med arbetsgivaren om ekonomi och varaktighet i anställning!! I alla fall i min ungdoms fall! Så det bör vara ett stabilt företag  och att nuvarande situation beror enbart på corona! Jag hade ju fått ett svar med twitter tidigare, men nu svart på vitt!!”

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-12-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Info om Nya gymnasielagen2020-05-26T20:27:08+00:00

Info om Nya gymnasielagen

När man har avslutat sina studier, måste man kunna försörja sig för att få stanna i Sverige. Om man kan försörja sig och uppfyller de krav som finns i den relevanta lagparagrafen (17§ tillfälliga lagen), ska man få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Om man är under 25 år måste man ha fullföljt sin gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning för att kunna få permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning.

När man ska ansöka om permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning måste man göra det innan ens tillfälliga uppehållstillstånd för studier har gått ut. Man måste även kunna visa i sin ansökan att man har ett arbete. Man kan dock inte få uppehållstillstånd på grund av arbete förrän det förra uppehållstillståndet har löpt ut.

Anställningsvillkor

Lön och alla försäkringsskydd ska vara i enlighet med svenska kollektivavtal eller följa nivån för vad som är vanligt i den bransch man får arbete, därför är det att rekommendera att söka en arbetsgivare med kollektivavtal i första hand eller någon med god kunskap om villkoren och att de löpande följs. Arbetet behöver inte vara heltid, men nivån på lönen ska vara likvärdig med vad andra som arbetar i branschen får.

Månadsinkomsten efter skatt från arbetet (man får kombinera inkomst från mer än en arbetsgivare så länge alla villkor uppfylls hos dem) ska vara tillräcklig för att kunna försörja sig själv. Hur mycket lön man behöver är en individuell prövning som baseras på vilka kostnader man har för hyra, hemförsäkring, el/vatten, resekostnader till/från arbetet. När dessa kostnader dragits av från ens minsta garantilön per månad så måste man ha kvar tillräckligt mycket för att inte vara berättigad till försörjningsstöd. Kom ihåg att även om man bor gratis eller billigt hos sin stödfamilj så betyder inte det att man kan räkna med ett lågt avdrag för hyran i Migrationsverkets beräkning, prövningen görs efter vad som är en förväntad hyra för en vuxen person med arbete, så om man redovisar för låg eller ingen hyra kommer man istället få ett schablonbelopp i hyra på ca 7,000 kr/månad.

Anställningen ska vara varaktig. Enligt Migrationsverket betyder det en tillsvidareanställning eller ett arbetskontrakt som gäller minst två år framåt från den dag Migrationsverket fattar beslut, det är alltså inte från dagen du söker utan om ditt beslut handläggs i 5 månader efter du söker behöver du ha sökt med ett kontrakt som vid söktillfället sträckte sig 2 år och 5 månader minst.  Anställningen får inte vara subventionerad genom någon form av statligt bidrag. Arbetsgivaren ska meddela Skatteverket om anställningen av dig senast 1 månad efter du startade med blankett ”Underrättelse – Anställning av utlänning SKV 1160”. Om inte detta är gjort absolut senast när Migrationsverket fattar beslut så får man avslag. Eftersom de flesta anställningar i Sverige påbörjas med en provanställning*, kan man endast få permanent uppehållstillstånd beviljat först när provanställningen har övergått till en tillsvidareanställning. Man behöver försöka kompromissa med arbetsgivaren om kortare provanställning, eller ingen provanställning alls.

FAKTA

*Provanställning: Syftet med provanställningen är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva en person i befattningen innan den går över i en fast anställning. Provanställningen får i regel inte vara längre än 6 månader, men den kan givetvis vara kortare. Om den inte avbryts eller sägs upp före provanställningen går ut, så har provanställningen automatiskt övergått till en tillsvidareanställning. Tillsvidareanställning: Tillsvidareanställning (i dagligt tal fast anställning) innebär att din anställning löper på från ett startdatum tills dess att antingen du eller din arbetsgivare säger upp dig.

Källa: Farr
När får man permanent uppehållstillstånd?2020-08-24T13:40:56+00:00

När får man permanent uppehållstillstånd?

  • Man söker permanent uppehållstillstånd i samband med att ens tillfälliga uppehållstillstånd för studier närmar sig sitt slut, tidigast två månader innan.
  • Man måste redovisa att slutfört en gymnasieutbildning om man är under 25 år.
  • En provanställning måste ha övergått till en tillsvidareanställning eller 2-årskontrakt från och med beslutstillfället.
  • Anställningens lönevillkor måste vara i nivå med kollektivavtal för motsvarade arbete.
  • Anställningen måste omfattas av fullständiga försäkringar
  • Anställningen får inte vara subventionerad
  • Vid ansökningstillfället ska både du och arbetsgivaren skicka in många underlag, bland annat ett fackligt yttrande om de villkor din anställning har. Detta yttrande ska skickas oavsett om kollektivavtal finns eller om du är medlem i facket. Det är alltid lättare att få hjälp med villkoren i anställningen om arbetsgivaren har kollektivavtal.

FAKTA

Ditt permanenta uppehållstillstånd (PUT) gäller så länge du bor i Sverige. Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. Kortet är inte en identitetshandling eller en resehandling. Du kan resa in och ut ur landet, men när du åker från Sverige måste du ha ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort för att kunna återvända. Spara också ditt beslut om permanent uppehållstillstånd. Du kommer att ha användning för det vid kontakter med olika myndigheter.

Du behöver inte ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd, men uppehållstillståndskortet gäller som längst fem år. För att få ett nytt uppehållstillståndskort måste du besöka Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck igen.

Källa: Migrationsverket
Om jag har fått böter för ett ringa brott (t ex fortkörning eller ringa olovlig körning), riskerar jag då mina chanser att ansöka om PUT och riskerar utvisning?2020-08-14T09:45:46+00:00

Fram till nyligen fanns det goda grunder att utgå från att det inte skulle har någon relevans så länge påföljden inte bestod i fängelse. Migrationsöverdomstolen meddelade emellertid 2019-11-28 en dom, MIG 2019:23. Målet rörde en person som uppfyllde förutsättningarna för TUT enligt NGL. men som nekades uppehållstillstånd på grund av brott som renderat i dagsböter. Migrationsöverdomstolen uttalar att skälen för uppehållstillstånd och skälen att vägra uppehållstillstånd ska vägas mot varandra. Migrationsöverdomstolen uppger även att det inte av förarbetena kan utläsa ett ovillkorligt krav på fängelse för att vägra uppehållstillstånd. Migrationsöverdomstolen uttalar vidare att ju svagare tillståndsgrunden är, desto lägre grad av brottslighet och misskötsamhet krävs för att uppehållstillstånd ska kunna vägras. Det är i skrivandes stund oklart vilka konsekvenser den aktuella domen får för de som ansöker om permanent uppehållstillstånd efter avslutade gymnasiestudier. 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-23. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Om man har fått avslag på PUT pga att man inte gjort anmälan till Skatteverket, är det möjligt att börja om dvs skicka en helt ny ansökan?2020-08-14T09:46:10+00:00

Det finns inget hinder i lag mot att man gör flera ansökningar. Man kan dock endast ha ett ärende i taget. Ansökan måste ges in innan utgången av de tidigare beviljade tillstånden. Huruvida det är möjligt att göra två ansökningar efter varandra är helt beroende på omständigheterna i det enskilda fallet och t.ex. hur Migrationsverkets negativa beslut på den första ansökan är utformad.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Hur många gånger kan jag får förlängning på TUT/NGL för att fortsätta plugga och klara gymnasiet?2020-08-14T09:46:41+00:00

Det finns ingen lagstadgad gräns på hur många gånger du kan ansöka om förlängning. Det görs en bedömning i det enskilda fallet vid varje givet tillfälle. Men det finns krav på att du studerar aktivt, och det krävs särskilda skäl om du ska studera mindre än heltid. För lång studietid, vilket är anledningen till flera ansökningar om förlängning, kommer till slut inte att accepteras. Men det beror inte på antalet ansökningar utan på grunderna för dessa. Det är dock av vikt att notera att du bara får beviljas uppehållstillstånd för en utbildning.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Hur många månader har jag på mig att hitta ett jobb efter jag gått ur skolan?2021-02-23T14:28:19+00:00

Du ska ha beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i sex månader efter förväntat studieavslut. Det är den tid som du har på dig att hitta en anställning och göra en ansökan om permanent uppehållstillstånd. Ansökan om permanent uppehållstillstånd måste göras innan dina nuvarande tillstånds utgång. 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Är det tillräckligt att ha en lärlingsanställning?2021-02-23T14:27:57+00:00

Det beror på uppgifterna i anställningsavtalet. Det finns inget uttryckligt förbud mot det i lagtext, men det ligger i händerna på Migrationsverket att göra en bedömning i det enskilda fallet. Problem som kan uppkomma är t.ex. att det bedöms vara starkt förknippat med utbildning, och därför inte en anställning i vilket det utförs arbete, alternativt att inslagen av utbildning är för stora för att det ska anses utgöra en sådan regelrätt anställning som lagstiftaren avsett. Det kan även uppstå problem pga t.ex. att anställningen inte kommer att pågå tillräckligt länge, att lönen inte är tillräckligt hög, etc.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

När ska jag ansöka om PUT efter NGL? Jag har ett jobb direkt efter skolan.2020-08-14T09:47:20+00:00

Det enda krav som finns angående tidpunkt för ansökan är att den måste göras innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut, vilket i regel är sex månader efter planerat studieavslut. Migrationsverket ger allmän information på sin hemsida utifrån när de önskar att ansökan ska göras, men det är inte något lagstadgat krav. Migrationsverket bifaller generellt inte ansökningar om permanent uppehållstillstånd före det tidsbegränsade uppehållstillståndets utgång. När det är bäst att göra ansökan beror på omständigheter i det enskilda fallet och det är inte möjligt att ge närmare vägledning i FAQ-format.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Kan jag jobba hos en förening, organisation eller kyrka?2020-08-14T09:48:06+00:00

Det finns inget uttryckligt hinder mot en förening, organisation eller kyrka som arbetsgivare, men huruvida det är möjligt beror dels på innehållet i anställningsavtalet, dels på arbetsgivarens förutsättningar. Det kan inte uteslutas att Migrationsverket gör en bedömning av huruvida arbetsgivaren de facto har möjlighet att uppfylla det som erbjuds i anställningsavtalet och infria sina löften om exempelvis lön.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Vad händer om jag inte får vara kvar på mitt jobb efter att jag har beviljats permanent uppehållstillstånd?2021-02-23T14:27:41+00:00

Migrationsverket gör en bedömning vid beslutstillfället. Har du en anställning som uppfyller kraven då så beviljas du permanent uppehållstillstånd. Om du har permanent uppehållstillstånd gör det inget om du senare förlorar ditt jobb, det permanenta uppehållstillståndet består. Ett undantag är att ett permanent uppehållstillstånd kan återkallas om Migrationsverket finner att personen medvetet har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet har förtigit omständigheter som varit av betydelse för att få tillståndet. Om du förlorar din anställning kort efter att tillståndet har beviljats så finns det en risk att Migrationsverket misstänker att det inte var någon riktig anställning trots allt, och att du har lämnat felaktiga uppgifter när du påstått det, och isf kan uppehållstillståndet återkallas. Innan så sker måste MIgrationsverket emellertid inleda ett ärende om eventuellt återkallande, och du har rätt till ett offentligt biträde som kan föra din talan och förklara omständigheterna för Migrationsverket.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Vilken tjänstgöringsgrad måste jag ha för att få PUT efter NGL?2021-02-23T14:27:24+00:00

Det finns inget uttryckligt krav på exakt tjänstgöringsgrad, men den måste vara så hög att lönekraven är uppfyllda. Lönen måste vara minst 13 000 kronor och du måste kunna försörja dig. Vilken tjänstgöringsgrad du måste ha är således avhängigt månadslönen för anställningen.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Vad måste en arbetsgivare uppfylla för krav för att de ska godkännas?2021-02-23T14:26:58+00:00

Din arbetsgivare ska underrätta Skatteverket om anställningen. Det ska göras senast månaden efter den kalendermånad då anställningen påbörjades. I praktiken har myndigheterna kommit att tillämpa ett krav på att anmälan ska ha gjorts senast den 12 i månaden efter din anställning påbörjades. 

Arbetsgivaren måste erbjuda anställningsvillkor som inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

I andra ärenden gör Migrationsverket en bedömning av arbetsgivarens ekonomiska situation för beviljandet av tillstånd. Det återstår att se huruvida Migrationsverket gör motsvarande bedömning i dessa ärenden.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Är det ok att bli anställda av ett bemanningsföretag efter NGL?2020-08-14T09:49:40+00:00

Det finns inget uttryckligt hinder mot ett bemanningsföretag som arbetsgivare, men huruvida det är möjligt beror på innehållet i anställningsavtalet. Det krävs att det tydligt framgår hur mycket du kommer att arbeta varje månad och vilken lön du kommer få, och även information kring alla andra anställningsvillkor. Det som kan bli ett problem är att bemanningsföretagen oftast inte anställer sina arbetare på samma sätt som andra arbetsgivare, och att kriterierna därför inte är uppfyllda. Men det är inte pga att bemanningsföretaget är arbetsgivare utan att de inte erbjuder anställningsvillkor i linje med de uppställda kraven för permanent uppehållstillstånd.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Hur mycket måste jag tjäna varje månad för att få PUT efter TUT/NGL?2021-03-04T10:35:41+00:00

Man kan säga att det finns tre krav på lönen;

  1. att du kan försörja dig på den,
  2. att den är mer än 13 000 kr/månad brutto*,
  3. att den inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Det är endast fackförbundet som kan ge information om hur mycket lön som krävs för just dig i just ditt yrke för att det ska anses vara lika högt som kollektivavtalet. Migrationsverket är inte bundna av fackförbundets bedömning. Men det är många gånger svårt att som privatperson bevisa att lönen är i nivå med praxis inom yrket eller branschen om fackförbundet påstår att lönen är lägre än kollektivavtal. 

Det finns utöver krav på lön, krav på försäkringar innefattande sjuk-, liv-, trygghet och tjänstepensionsförsäkring.

Även i övrigt måste anställningsvillkoren vara lika bra som om arbetstagaren hade omfattats av kollektivavtal.

FÖRTYDLIGANDE (4/3-2021): Att ha över 13 000 kr är alltså inte tillräckligt i sig, alla 3 punkter ovan skall uppfyllas. Migrationsverket gör alltid en individuell bedömning.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Kan jag ha två deltidsjobb och få PUT efter TUT/NGL?2020-08-14T09:50:53+00:00

Lagtexten innehåller inget svar på denna fråga. Enligt Migrationsverkets allmänna information ska det vara möjligt. Det är dock viktigt att de generella kraven är uppfyllda för samtliga anställningar, såsom bl.a. att anställningen har viss varaktighet, att lönen och försäkringarna och alla andra anställningsvillkor är kollektivavtalsenliga eller enligt praxis inom yrket eller branschen, osv. Ju fler anställningar, desto fler faktorer som ska granskas.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Måste jag kunna bevisa att arbetsgivaren har gjort anmälan till Skatteverket?2021-02-23T14:21:16+00:00

Ja. Det är jätteviktigt att bevisa att du uppfyller av alla krav som ställs. Du kan inte förlita dig på att Migrationsverket självmant utför de kontroller som krävs, varför det är jätteviktigt att åberopa bevisning även i de delar som det inte uttryckligen krävs. Ge alltså in bevisning som styrker arbetsgivarens anmälan till Skatteverket, att Skatteverket har mottagit den och att den är registrerad.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-10-02. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Specifika Frågor och Svar om PUT-ansökan

Emma Salomonsson på Fridh Advokatbyrå svarar på dessa frågor:

Godkänner Migrationsverket mitt anställningsavtal trots att det kallas för anställningsinformation?2022-11-03T14:57:17+00:00

Ja, om det är en arbetsgivare som alltid använder sådana kontrakt, såsom till exempel en kommun så det bör det absolut godkännas av Migrationsverket.

 

Hur vet jag om ett företag är stabilt och har bra ekonomi?2021-11-05T16:58:17+00:00

När du söker jobb är det bra att kolla upp den eventuella arbetsgivaren på allabolag.se.

Skriv in företagsnamnet eller organisationsnumret. Då kan du se när företaget startade och hur många anställda de har. Du kan också titta på de staplar som visar hur ekonomin har sett ut de senaste åren. Är det röda staplar ska du akta dig, de betyder att företaget har dålig ekonomi.

 

Hur viktigt är det med hemförsäkring?2021-11-05T15:09:32+00:00

Det är inte särskilt viktigt (fast väldigt bra att ha för din egen del). Om du inte lämnar in en kopia av din hemförsäkring så bör du för enkelhetens skull skriva något om det. Om den ingår i din hyra ska det synas på hyresavtalet. Har du ingen alls kan du skriva en lapp där det står “Jag har ingen hemförsäkring”.

Hur vet jag om blankett 1160 verkligen är skickad och har kommit fram?2021-11-05T15:08:41+00:00

Det bästa är om du själv kan lämna in den. Se till att din arbetsgivare fyller i den, sedan kan du skicka in den eller ännu hellre gå till ett skattekontor och lämna in den. Du kan också sätta en post-it-lapp på den och skriva att du vill ha bekräftelse på att den är mottagen, med dina kontaktuppgifter på. Om din arbetsgivare redan har fått blanketten och du vill kolla att den är inskickad så ring Skatteverket tidigt på morgonen (det blir väldigt långa väntetider på dagen). Ha företagets organisationsnummer i beredskap. Det är möjligt att personen säger att du inte kan få uppgifterna i telefon, men säg då att du vill ha dem hemskickade.

Facket vill inte yttra sig om mina villkor, vad gör jag då?2021-11-05T15:07:20+00:00
Allt fler fackförbund väljer att inte yttra sig. Se till att du får det skriftligt, då får du skicka in det istället för fackets yttrande.
Hur gör jag om jag inte har något jobb, men mitt uppehållstillstånd snart går ut?2023-03-17T08:50:49+00:00

2023-02-25: Ny information har framkommit – kontakta REDO – se även information här!

Då ska du söka förlängning på blankett 200011.

Det är svårt att säga generellt vad man ska kryssa i, men om man är från AFG så borde man ju kryssa skydd (nya skyddsskäl = utvecklingen i AFG).

Kryssa “har slutfört mina studier och kan nu försörja mig” (och skicka bevisen så fort man verkligen kan det) bör ju vara med eftersom det är huvudgrunden.

Man kan ju även kryssa att det finns särskilda/ömmande skä,l men då behöver man  inkomma med massa bevis för att verkligen ha chans att få det (läkarintyg, anknytning till Sverige genom arbete m.m. )

Ska jag skicka in min ansökan på papper eller digitalt?2021-11-05T15:05:26+00:00

Om du skickar in ansökan digitalt kan du se att den verkligen kommit in, så det är bra på det sättet. Det krångliga är att du då ska alla papper inskannade. Så det beror på vad du själv tycker.

Jag är under 25, så jag har ingen tjänstepensionsförsäkring från mitt företag, hur gör jag då?2021-11-05T14:52:55+00:00

Du behöver inte göra något alls, normalt börjar arbetsgivaren betala ut tjänstepensionen efter den anställda har fyllt 25.

Hur mycket måste jag tjäna?2021-11-05T14:52:38+00:00

Här finns det inga exakta siffror. Du ska kunna betala hyra, el, hemförsäkring, resor till och från jobbet. Efter det måste du ha minst 4180 kronor kvar att leva för.

Om du inte lämnar in papper/kopior på kvitton för detta räknar Migrationsverket med följande kostnader: hyra 7547 kr, el och vatten 375 kr, hemförsäkring 160 kr och resekostnader som varierar beroende på ort.

Jag har “visstidsanställning”, vad säger migrationsverket om det?2021-12-09T15:41:26+00:00

Många frågor om just detta. Har du visstidsanställning hos ett bemanningsföretag bör du lämna med ett intyg där arbetsgivaren skriver att det för deras del betyder att syftet är att du får en tillsvidareanställning efter en visstidsanställninen, att visstidsanställningen alltså är jämförbart med provanställning. Det kan stärka din ansökan men det är med mycket stor risk att det inte godkänns av Migrationsverket och enda tillfället då det kan godkännas är vid anställning hos bemanningsföretag då de inte har provanställning i sitt avtal som anställningsform.

 

Hur mycket kan en komplettera egentligen? Är det exempelvis okej att skicka in en komplettering som säger att en slutat på det jobbet som en först jobbade på vid ansökan och har nu fått ett helt nytt jobb (om det nya jobbet uppfyller kraven)?2023-03-17T08:57:24+00:00

2023-02-25: OBS! Ny prejudicerande dom säger att du måste ha en arbetsgivare när du ansöker om PUT och inte kan byta arbetsgivare under handläggningstiden.

Ja, det går bra!

Du är skyldig att berätta för migrationsverket om förändringar i ditt liv om det handlar om nytt jobb eller ny bostad. Skicka in komplettering med det nya avtalet.

Vad är det som gäller när en arbetsgivare erbjuder anställning med formuleringen ”så länge uppdraget varar” på anställningskontraktet? Är detta något som Migrationsverket accepterar under gymnasielagen?2021-11-05T14:51:39+00:00

Svårt att svara på. Vi har överklagat två avslag gällande detta, eftersom vi anser att det ska accepteras. Det gäller bara inom assistansbolag. Migrationsverket har tidigare godkänt det för andra typer av arbetstillstånd.

Många arbetsgivare frågar efter ett dokument/bevis att man har arbetstillstånd. Finns det något enkelt sätt att bevisa att man har arbetstillstånd i och med att man omfattas av gymnasielagen?2021-11-05T14:51:18+00:00

I korthet nej. Man kan visa sitt gamla uppehållstillståndskort och en kopia av att man sökt vidare uppehållstillstånd.

Hur många F får man ha i betyg för att man ska få PUT godkänt och i vilken ämnen får man inte ha F?2021-11-22T16:43:04+00:00

Enligt lagen ska man visa att man har slutfört sin utbildning. Det är i nuläget oklart om Migrationsverket kommer att anse att man har slutfört sin utbildning om man har F i betyg. Det står inget om detta i lagen.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-11-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Kan man byta arbetsgivare efter man skickat in ansökan om PUT?2023-03-17T09:06:18+00:00

Ny information har kommit kopplat till denna fråga. Man kan INTE byta arbetsgivare enligt en ny dom – läs mer här och/eller tala med en jurist.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2023-02-20. 

Tyvärr råder det osäkerhet om detta eftersom saken inte beskrivits i någon lag eller regelverk, och frågan har inte prövats i praktiken. Det är inte säkert att det inte går, men det finns en stor risk för att det inte är möjligt. Man bör alltid göra ett försök.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-11-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Frågor och Svar om NGL

Vi får många frågor om vilka regler som gäller kring NGL (Nya Gymnasielagen) och till vår hjälp har vi en grupp jurister på Process Advokatbyrå som sammanställt generella svar på några av de mest förekommande frågorna:

Jag har sökt PUT och hade samma jobb då som jag har nu.2023-03-17T09:08:07+00:00

Det är väldigt bra om du har samma jobb då du sökte PUT som du har nu. Kolla gärna med en organisation (som REDO) att ditt anställningsavtal är bra. Om allt ser bra ut kan det vara en ide för dig att begära att ditt ärende ska avgöras. Man kan bara göra det en gång och det kan göras när du har väntat längre än sex månader. Det gör man på blanketten nedan. Troligen får du avslag på din begäran, men den kan du överklaga. Överklagande måste ske inom 3 veckor till Migrationsdomstolen. Kontakta REDO för att få tips på hur du ska formulera överklagan. 

https://www.migrationsverket.se/download/18.1ef19f6e163f45d340aa51/1583310884569/270011_Begaran_avgora_arende_sv.pdf

 

Jag har ännu inte sökt PUT, eftersom mitt TUT ännu inte har gått ut.2023-03-17T09:33:21+00:00

Det är väldigt viktigt att du har ett fast jobb, med bra villkor, den dagen då ditt TUT går ut. Det är också mycket viktigt att du behåller det jobbet till du får ditt PUT.

Och självklart viktigt att du ser till att få in din PUT-ansökan innan tiden är ute. Behöver du hjälp med din ansökan kan du kontakta REDO.

 

Kan man efter ett avslutat yrkesprogram på Komvux fortsätta studera teoretiska ämnen i tre terminer till, trots att det inte ingår en samlad studieplan för dessa terminer (eftersom man söker kurserna en och en)?2020-11-13T08:56:34+00:00

Möjligheterna till uppehållstillstånd enligt NGL gäller ”en” utbildning (och inte flera). I lagen står det sammanhållen utbildning. Den ska visas med individuell studieplan. Det finns inget säkert svar på denna fråga men vi tror inte att det är möjligt.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-11-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Kan man skicka in ansökan om PUT utan fackligt yttrande?2020-11-16T10:20:20+00:00

Det finns i denna del två krav:

  1. att fackförbundet har fått möjlighet att yttra sig,
  2. att anställningsvillkoren är i nivå med villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

Man ska i första hand ha ett yttrande från facket. Om man inte får det i tid kan man skicka in ansökan ändå, och skriva att man kommer komplettera med yttrandet senare (ange datum). Om man verkligen inte kan få något yttrande så måste man ge in all bevisning som styrker vilka försök man har gjort att få ett yttrande, och att facket vägrar yttra sig.

Oavsett om du har ett yttrande från facket eller inte så måste du bevisa att anställningsvillkoren är i nivå med villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Om facket inte yttrar sig, eller påstår att villkoren är för dåliga, är det upp till dig att bevisa att villkoren är tillräckligt bra. Det behövs mycket och stark bevisning i denna fråga.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-11-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Räknas regelbunden OB ersättning in i minimumlönen som krävs för att uppfylla kravet?2021-02-12T08:14:52+00:00

OB-tillägg som enligt anställningsavtal utgår med ett visst, i förväg fastställt, belopp varje månad torde kunna ligga till grund för en bedömning om att lönekravet är uppfyllt. Det måste dock som sagt framgå tydligt på anställningsavtalet, och vara ett visst belopp som man är garanterad varje månad (får du sedan mer är det inga problem, men du får ingen månad ha fått mindre).

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2021-02-12. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

NYTT: Provanställning kan godkännas i vissa fall2020-12-10T21:14:11+00:00

[Uppdaterat 2020-11-06]
Enligt den tillfälliga lagen måste du som vill ha permanent uppehållstillstånd visa att du kan försörja dig genom anställning eller eget företag. Migrationsverket ändrar nu bedömningen av vilka anställningsformer som kan leda till permanent uppehållstillstånd.

Läs mer här på Migrationsverkets hemsida.

Det bör framgå att företaget har för avsikt att fast anställa efter provanställningen. Det ska också vara en del av företagets vanliga förfarande, dvs att ha provanställning innan fast anställning. Det kan bli problematiskt om det är ett nystartat företag utan ekonomisk historik.

Företag som permitterar2023-02-21T17:17:59+00:00

Vi fick denna information:
”Kan härmed informera om att det går att få PUT även om ungdomen är korttidspermitterad i sitt arbete! MEN Migrationsverket ringer och kontrollerar med arbetsgivaren om ekonomi och varaktighet i anställning!! I alla fall i min ungdoms fall! Så det bör vara ett stabilt företag  och att nuvarande situation beror enbart på corona! Jag hade ju fått ett svar med twitter tidigare, men nu svart på vitt!!”

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-12-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Jag har sökt PUT och hade ett fast jobb när jag sökte PUT, men har ett annat fast jobb nu.2023-03-17T09:12:48+00:00

Det är i skrivande stund osäkert hur Migrationsverket kommer att döma i dessa fall. Ta kontakt med en jurist och se om juristen vet mer nu. Tips på bra jurister finns här!

Info om Nya gymnasielagen2020-05-26T20:27:08+00:00

Info om Nya gymnasielagen

När man har avslutat sina studier, måste man kunna försörja sig för att få stanna i Sverige. Om man kan försörja sig och uppfyller de krav som finns i den relevanta lagparagrafen (17§ tillfälliga lagen), ska man få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Om man är under 25 år måste man ha fullföljt sin gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning för att kunna få permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning.

När man ska ansöka om permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning måste man göra det innan ens tillfälliga uppehållstillstånd för studier har gått ut. Man måste även kunna visa i sin ansökan att man har ett arbete. Man kan dock inte få uppehållstillstånd på grund av arbete förrän det förra uppehållstillståndet har löpt ut.

Anställningsvillkor

Lön och alla försäkringsskydd ska vara i enlighet med svenska kollektivavtal eller följa nivån för vad som är vanligt i den bransch man får arbete, därför är det att rekommendera att söka en arbetsgivare med kollektivavtal i första hand eller någon med god kunskap om villkoren och att de löpande följs. Arbetet behöver inte vara heltid, men nivån på lönen ska vara likvärdig med vad andra som arbetar i branschen får.

Månadsinkomsten efter skatt från arbetet (man får kombinera inkomst från mer än en arbetsgivare så länge alla villkor uppfylls hos dem) ska vara tillräcklig för att kunna försörja sig själv. Hur mycket lön man behöver är en individuell prövning som baseras på vilka kostnader man har för hyra, hemförsäkring, el/vatten, resekostnader till/från arbetet. När dessa kostnader dragits av från ens minsta garantilön per månad så måste man ha kvar tillräckligt mycket för att inte vara berättigad till försörjningsstöd. Kom ihåg att även om man bor gratis eller billigt hos sin stödfamilj så betyder inte det att man kan räkna med ett lågt avdrag för hyran i Migrationsverkets beräkning, prövningen görs efter vad som är en förväntad hyra för en vuxen person med arbete, så om man redovisar för låg eller ingen hyra kommer man istället få ett schablonbelopp i hyra på ca 7,000 kr/månad.

Anställningen ska vara varaktig. Enligt Migrationsverket betyder det en tillsvidareanställning eller ett arbetskontrakt som gäller minst två år framåt från den dag Migrationsverket fattar beslut, det är alltså inte från dagen du söker utan om ditt beslut handläggs i 5 månader efter du söker behöver du ha sökt med ett kontrakt som vid söktillfället sträckte sig 2 år och 5 månader minst.  Anställningen får inte vara subventionerad genom någon form av statligt bidrag. Arbetsgivaren ska meddela Skatteverket om anställningen av dig senast 1 månad efter du startade med blankett ”Underrättelse – Anställning av utlänning SKV 1160”. Om inte detta är gjort absolut senast när Migrationsverket fattar beslut så får man avslag. Eftersom de flesta anställningar i Sverige påbörjas med en provanställning*, kan man endast få permanent uppehållstillstånd beviljat först när provanställningen har övergått till en tillsvidareanställning. Man behöver försöka kompromissa med arbetsgivaren om kortare provanställning, eller ingen provanställning alls.

FAKTA

*Provanställning: Syftet med provanställningen är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva en person i befattningen innan den går över i en fast anställning. Provanställningen får i regel inte vara längre än 6 månader, men den kan givetvis vara kortare. Om den inte avbryts eller sägs upp före provanställningen går ut, så har provanställningen automatiskt övergått till en tillsvidareanställning. Tillsvidareanställning: Tillsvidareanställning (i dagligt tal fast anställning) innebär att din anställning löper på från ett startdatum tills dess att antingen du eller din arbetsgivare säger upp dig.

Källa: Farr
Jag har sökt PUT och hade ett fast jobb när jag sökte PUT, men har inte kvar det.2023-03-17T09:33:38+00:00

Då kommer du med största sannolikhet att få avslag på din ansökan. Du bör snabbt kolla om du kan söka asyl på nytt eller inte nu. Det kan du göra om det var mer än fyra år sedan du fick ditt sista avslag. Du kan fråga din handläggare på Migrationsverket om detta. Har du ingen handläggare, eller vill få ett svar snabbare än vad Migrationsverket brukar ge, så kan du maila till Kammarrätten i Stockholm, som kan se detta.

kammarrattenistockholm@dom.se

Om det var mer än fyra år sedan du fick ditt sista avslag på din asylansökan asyl ska du alltså söka igen. Det är jobbigt att söka asyl, men det kommer troligen att vara lättare för dig nu än det var tidigare, med själva asylutredningen. Du kan bättre svenska nu, du är äldre och du vet mer om hur allt fungerar. Det är viktigt att du kan berätta varför just du skulle ha svårigheter att åka till det land där du är medborgare. Det du säger ska kunna bevisas också. Det är också viktigt att ta hjälp av en jurist/advokat som kan stötta dig i processen så att allt blir rätt. En lista på bra jurister hittar du på REDOs hemsida. 

 

Om det inte var mer än fyra år sedan du fick avslag på din asylansökan bör du kontakta en jurist!

Här kan du läsa mer om hur du söker asyl.

https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Att-ansoka-om-asyl/Sa-har-ansoker-du-om-asyl.html

 

Jag har sökt PUT men hade inte jobb när jag sökte PUT och har inte jobb nu.2023-03-17T09:31:54+00:00

Se texten ovan, precis samma information gäller för dig.

När får man permanent uppehållstillstånd?2020-08-24T13:40:56+00:00

När får man permanent uppehållstillstånd?

  • Man söker permanent uppehållstillstånd i samband med att ens tillfälliga uppehållstillstånd för studier närmar sig sitt slut, tidigast två månader innan.
  • Man måste redovisa att slutfört en gymnasieutbildning om man är under 25 år.
  • En provanställning måste ha övergått till en tillsvidareanställning eller 2-årskontrakt från och med beslutstillfället.
  • Anställningens lönevillkor måste vara i nivå med kollektivavtal för motsvarade arbete.
  • Anställningen måste omfattas av fullständiga försäkringar
  • Anställningen får inte vara subventionerad
  • Vid ansökningstillfället ska både du och arbetsgivaren skicka in många underlag, bland annat ett fackligt yttrande om de villkor din anställning har. Detta yttrande ska skickas oavsett om kollektivavtal finns eller om du är medlem i facket. Det är alltid lättare att få hjälp med villkoren i anställningen om arbetsgivaren har kollektivavtal.

FAKTA

Ditt permanenta uppehållstillstånd (PUT) gäller så länge du bor i Sverige. Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. Kortet är inte en identitetshandling eller en resehandling. Du kan resa in och ut ur landet, men när du åker från Sverige måste du ha ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort för att kunna återvända. Spara också ditt beslut om permanent uppehållstillstånd. Du kommer att ha användning för det vid kontakter med olika myndigheter.

Du behöver inte ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd, men uppehållstillståndskortet gäller som längst fem år. För att få ett nytt uppehållstillståndskort måste du besöka Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck igen.

Källa: Migrationsverket
Om jag har fått böter för ett ringa brott (t ex fortkörning eller ringa olovlig körning), riskerar jag då mina chanser att ansöka om PUT och riskerar utvisning?2020-08-14T09:45:46+00:00

Fram till nyligen fanns det goda grunder att utgå från att det inte skulle har någon relevans så länge påföljden inte bestod i fängelse. Migrationsöverdomstolen meddelade emellertid 2019-11-28 en dom, MIG 2019:23. Målet rörde en person som uppfyllde förutsättningarna för TUT enligt NGL. men som nekades uppehållstillstånd på grund av brott som renderat i dagsböter. Migrationsöverdomstolen uttalar att skälen för uppehållstillstånd och skälen att vägra uppehållstillstånd ska vägas mot varandra. Migrationsöverdomstolen uppger även att det inte av förarbetena kan utläsa ett ovillkorligt krav på fängelse för att vägra uppehållstillstånd. Migrationsöverdomstolen uttalar vidare att ju svagare tillståndsgrunden är, desto lägre grad av brottslighet och misskötsamhet krävs för att uppehållstillstånd ska kunna vägras. Det är i skrivandes stund oklart vilka konsekvenser den aktuella domen får för de som ansöker om permanent uppehållstillstånd efter avslutade gymnasiestudier. 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-23. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Om man har fått avslag på PUT pga att man inte gjort anmälan till Skatteverket, är det möjligt att börja om dvs skicka en helt ny ansökan?2020-08-14T09:46:10+00:00

Det finns inget hinder i lag mot att man gör flera ansökningar. Man kan dock endast ha ett ärende i taget. Ansökan måste ges in innan utgången av de tidigare beviljade tillstånden. Huruvida det är möjligt att göra två ansökningar efter varandra är helt beroende på omständigheterna i det enskilda fallet och t.ex. hur Migrationsverkets negativa beslut på den första ansökan är utformad.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Hur många gånger kan jag får förlängning på TUT/NGL för att fortsätta plugga och klara gymnasiet?2020-08-14T09:46:41+00:00

Det finns ingen lagstadgad gräns på hur många gånger du kan ansöka om förlängning. Det görs en bedömning i det enskilda fallet vid varje givet tillfälle. Men det finns krav på att du studerar aktivt, och det krävs särskilda skäl om du ska studera mindre än heltid. För lång studietid, vilket är anledningen till flera ansökningar om förlängning, kommer till slut inte att accepteras. Men det beror inte på antalet ansökningar utan på grunderna för dessa. Det är dock av vikt att notera att du bara får beviljas uppehållstillstånd för en utbildning.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Hur många månader har jag på mig att hitta ett jobb efter jag gått ur skolan?2021-02-23T14:28:19+00:00

Du ska ha beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i sex månader efter förväntat studieavslut. Det är den tid som du har på dig att hitta en anställning och göra en ansökan om permanent uppehållstillstånd. Ansökan om permanent uppehållstillstånd måste göras innan dina nuvarande tillstånds utgång. 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Är det tillräckligt att ha en lärlingsanställning?2021-02-23T14:27:57+00:00

Det beror på uppgifterna i anställningsavtalet. Det finns inget uttryckligt förbud mot det i lagtext, men det ligger i händerna på Migrationsverket att göra en bedömning i det enskilda fallet. Problem som kan uppkomma är t.ex. att det bedöms vara starkt förknippat med utbildning, och därför inte en anställning i vilket det utförs arbete, alternativt att inslagen av utbildning är för stora för att det ska anses utgöra en sådan regelrätt anställning som lagstiftaren avsett. Det kan även uppstå problem pga t.ex. att anställningen inte kommer att pågå tillräckligt länge, att lönen inte är tillräckligt hög, etc.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

När ska jag ansöka om PUT efter NGL? Jag har ett jobb direkt efter skolan.2020-08-14T09:47:20+00:00

Det enda krav som finns angående tidpunkt för ansökan är att den måste göras innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut, vilket i regel är sex månader efter planerat studieavslut. Migrationsverket ger allmän information på sin hemsida utifrån när de önskar att ansökan ska göras, men det är inte något lagstadgat krav. Migrationsverket bifaller generellt inte ansökningar om permanent uppehållstillstånd före det tidsbegränsade uppehållstillståndets utgång. När det är bäst att göra ansökan beror på omständigheter i det enskilda fallet och det är inte möjligt att ge närmare vägledning i FAQ-format.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Kan jag jobba hos en förening, organisation eller kyrka?2020-08-14T09:48:06+00:00

Det finns inget uttryckligt hinder mot en förening, organisation eller kyrka som arbetsgivare, men huruvida det är möjligt beror dels på innehållet i anställningsavtalet, dels på arbetsgivarens förutsättningar. Det kan inte uteslutas att Migrationsverket gör en bedömning av huruvida arbetsgivaren de facto har möjlighet att uppfylla det som erbjuds i anställningsavtalet och infria sina löften om exempelvis lön.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Vad händer om jag inte får vara kvar på mitt jobb efter att jag har beviljats permanent uppehållstillstånd?2021-02-23T14:27:41+00:00

Migrationsverket gör en bedömning vid beslutstillfället. Har du en anställning som uppfyller kraven då så beviljas du permanent uppehållstillstånd. Om du har permanent uppehållstillstånd gör det inget om du senare förlorar ditt jobb, det permanenta uppehållstillståndet består. Ett undantag är att ett permanent uppehållstillstånd kan återkallas om Migrationsverket finner att personen medvetet har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet har förtigit omständigheter som varit av betydelse för att få tillståndet. Om du förlorar din anställning kort efter att tillståndet har beviljats så finns det en risk att Migrationsverket misstänker att det inte var någon riktig anställning trots allt, och att du har lämnat felaktiga uppgifter när du påstått det, och isf kan uppehållstillståndet återkallas. Innan så sker måste MIgrationsverket emellertid inleda ett ärende om eventuellt återkallande, och du har rätt till ett offentligt biträde som kan föra din talan och förklara omständigheterna för Migrationsverket.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Vilken tjänstgöringsgrad måste jag ha för att få PUT efter NGL?2021-02-23T14:27:24+00:00

Det finns inget uttryckligt krav på exakt tjänstgöringsgrad, men den måste vara så hög att lönekraven är uppfyllda. Lönen måste vara minst 13 000 kronor och du måste kunna försörja dig. Vilken tjänstgöringsgrad du måste ha är således avhängigt månadslönen för anställningen.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Vad måste en arbetsgivare uppfylla för krav för att de ska godkännas?2021-02-23T14:26:58+00:00

Din arbetsgivare ska underrätta Skatteverket om anställningen. Det ska göras senast månaden efter den kalendermånad då anställningen påbörjades. I praktiken har myndigheterna kommit att tillämpa ett krav på att anmälan ska ha gjorts senast den 12 i månaden efter din anställning påbörjades. 

Arbetsgivaren måste erbjuda anställningsvillkor som inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

I andra ärenden gör Migrationsverket en bedömning av arbetsgivarens ekonomiska situation för beviljandet av tillstånd. Det återstår att se huruvida Migrationsverket gör motsvarande bedömning i dessa ärenden.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Är det ok att bli anställda av ett bemanningsföretag efter NGL?2020-08-14T09:49:40+00:00

Det finns inget uttryckligt hinder mot ett bemanningsföretag som arbetsgivare, men huruvida det är möjligt beror på innehållet i anställningsavtalet. Det krävs att det tydligt framgår hur mycket du kommer att arbeta varje månad och vilken lön du kommer få, och även information kring alla andra anställningsvillkor. Det som kan bli ett problem är att bemanningsföretagen oftast inte anställer sina arbetare på samma sätt som andra arbetsgivare, och att kriterierna därför inte är uppfyllda. Men det är inte pga att bemanningsföretaget är arbetsgivare utan att de inte erbjuder anställningsvillkor i linje med de uppställda kraven för permanent uppehållstillstånd.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Hur mycket måste jag tjäna varje månad för att få PUT efter TUT/NGL?2021-03-04T10:35:41+00:00

Man kan säga att det finns tre krav på lönen;

  1. att du kan försörja dig på den,
  2. att den är mer än 13 000 kr/månad brutto*,
  3. att den inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Det är endast fackförbundet som kan ge information om hur mycket lön som krävs för just dig i just ditt yrke för att det ska anses vara lika högt som kollektivavtalet. Migrationsverket är inte bundna av fackförbundets bedömning. Men det är många gånger svårt att som privatperson bevisa att lönen är i nivå med praxis inom yrket eller branschen om fackförbundet påstår att lönen är lägre än kollektivavtal. 

Det finns utöver krav på lön, krav på försäkringar innefattande sjuk-, liv-, trygghet och tjänstepensionsförsäkring.

Även i övrigt måste anställningsvillkoren vara lika bra som om arbetstagaren hade omfattats av kollektivavtal.

FÖRTYDLIGANDE (4/3-2021): Att ha över 13 000 kr är alltså inte tillräckligt i sig, alla 3 punkter ovan skall uppfyllas. Migrationsverket gör alltid en individuell bedömning.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Kan jag ha två deltidsjobb och få PUT efter TUT/NGL?2020-08-14T09:50:53+00:00

Lagtexten innehåller inget svar på denna fråga. Enligt Migrationsverkets allmänna information ska det vara möjligt. Det är dock viktigt att de generella kraven är uppfyllda för samtliga anställningar, såsom bl.a. att anställningen har viss varaktighet, att lönen och försäkringarna och alla andra anställningsvillkor är kollektivavtalsenliga eller enligt praxis inom yrket eller branschen, osv. Ju fler anställningar, desto fler faktorer som ska granskas.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-06-14. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Måste jag kunna bevisa att arbetsgivaren har gjort anmälan till Skatteverket?2021-02-23T14:21:16+00:00

Ja. Det är jätteviktigt att bevisa att du uppfyller av alla krav som ställs. Du kan inte förlita dig på att Migrationsverket självmant utför de kontroller som krävs, varför det är jätteviktigt att åberopa bevisning även i de delar som det inte uttryckligen krävs. Ge alltså in bevisning som styrker arbetsgivarens anmälan till Skatteverket, att Skatteverket har mottagit den och att den är registrerad.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-10-02. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Vad menas egentligen med ensamkommande?2022-02-10T16:23:03+00:00

Det betyder i detta fall personer som kom till Sverige som barn (under 18 år) utan sina familjer. De flydde ensamma och kom ensamma till ett för dem nytt land. Nu är de inte barn längre, utan de flesta är 21 år och uppåt.

 

Pratar ungdomarna svenska?2022-02-10T16:23:17+00:00

Alla dessa ungdomar har bott i Sverige i sex-sju år och klarat ett gymnasieprogram, så de flesta pratar bra svenska.

 

Har de arbetstillstånd?2022-02-10T16:23:32+00:00

Alla ungdomar här har arbetstillstånd. Det har de per automatik när de har uppehållstillstånd genom den så kallade gymnasielagen.

 

Kan de bara ta heltidsjobb?2022-02-10T16:23:44+00:00

Om man har en anställningsgrad på sådär 75-80 procent så fungerar det, beroende på lönen. Migrationsverket tittar på att man ska kunna försörja sig själva.

Kan jag verkligen hitta rätt arbetskraft på den lilla ort där mitt företag finns?2022-02-10T16:27:53+00:00

Alla ungdomarna är villiga att flytta om de får ett fast jobb. Vi har en mängd exempel på ungdomar som från en dag till en annan har packat sina tillhörigheter och flyttat många många mil.

 

Ungdomarna måste ju få en tillsvidareanställning, men tänk om det exempelvis blir en ny epidemi och vi måste säga upp folk, vad händer då?2022-02-10T16:28:43+00:00

Det är omöjligt att garantera att den tjänst en person får kommer att finnas kvar, världen är ju föränderlig. Migrationsverket kräver att tjänsten ska vara fast eller minst två år. Det betyder i praktiken nästan tre år, eftersom migrationsverket börjar räkna från det datum då de handlägger ärendet. Om de inte handlägger ärendet förrän efter ett halvår och ungdomen har en tjänst på två år räcker alltså inte det. Därför är en tillsvidaretjänst naturligtvis det bästa. Om ungdomen ifråga skulle bli uppsagd efter att hen fått uppehållstillstånd så berör det inte uppehållstillståndet.

 

Är det inte administrativt besvärligt att anställa någon som inte är svensk medborgare?2022-02-10T16:29:13+00:00

Nej, det är väldigt lite som du ska göra annorlunda jämfört med om du anställer någon som är svensk medborgare. Du ska fylla i en blankett, nr 1160, och skicka till Skatteverket, den tar cirka en minut att fylla i.

Är ni ett rekryteringsföretag? Kostar det pengar att anlita er?2022-02-10T16:30:44+00:00

Nej, vi är inget rekryteringsföretag och nej, vi tar inget betalt. Vi är en ideell kampanj som arbetar för att behålla den kraft och kunskap som finns i dessa unga människor. Vi samarbetar med många organisationer och projekt och har på det sättet en samlad kandidatbas som du kan få tillgång till via oss.

Du kan läsa mer om Redo här.

Vilka är dessa unga vuxna?2022-02-12T12:10:50+00:00

Denna grupp människor går naturligtvis inte att beskriva med några få ord. Det är många individer det handlar om och alla är olika. Det som gäller samtliga är att de kom till Sverige som ensamkommande barn, att de har gått ut gymnasiet och att de nu behöver ett fast arbete. De har uppehållstillstånd genom gymnasielagen, vilket är den lag som bestämmer deras villkor – de måste få ett jobb senast sex månader efter studentexamen, annars riskerar de utvisning.

Eftersom de har bott i Sverige i sex-sju år och gått ut gymnasiet pratar majoriteten bra svenska. De flesta har gått ett praktiskt program, som vård, handel, lager eller bygg. De flesta har arbetslivserfarenhet, eftersom många haft ett extrajobb vid sidan av studierna.

Bakgrund om gymnasielagen2022-02-12T12:11:25+00:00

Den grupp unga vuxna som vi pratar om här kom till Sverige 2015. Som du vet var det stora flyktingströmmar i världen under det året. Många som flydde till Sverige var ensamkommande barn. Det betyder att de var under 18 år och kom ensamma, utan sina familjer. De flydde på grund av krig, våldsamheter, fattigdom och utsatthet.

Två tredjedelar kom från Afghanistan. Eller rättare sagt, de hade afghanskt medborgarskap, men deras föräldrar och de själva hade oftast flytt en gång redan, från Afghanistan till Iran eller Pakistan.

Många fick vänta väldigt lång tid på besked från Migrationsverket gällande sin asylansökan.

2018 antogs Nya Gymnasielagen. Den innebar att man kunde få uppehållstillstånd i Sverige och studera på gymnasiet om man uppfyllde vissa kriterier. Det handlade bland annat om vilket datum man kom till Sverige, hur lång tid man hade väntat på svar från Migrationsverket  och hur gammal man var. Det visade sig att en stor grupp klarade kriterierna och började plugga på gymnasiet. Efter avslutade studier kommer så nästa steg.

För att få permanent uppehållstillstånd efter avslutade studier krävs bland annat att man får ett fast jobb senast sex månader efter avslutade studier.

Det är här många befinner sig idag och det är dessa människor du nu har möjlighet att anställa.

Vilken gymnasieutbildning har de?2022-02-12T12:11:58+00:00

Det finns ungdomar utbildade inom de flesta praktiska yrken. Exempelvis:

Barnskötare, Bilmekaniker, Elinstallatörer, Fastighetsskötare, Kassabiträden, Köksbiträden, Lagerarbetare, Målare, Nätverkstekniker,
Plattsättare, Servitörer, Snickare, Svetsare, Undersköterskor, VVSare, m.m.

Specifika Frågor och Svar om PUT-ansökan

Emma Salomonsson på Fridh Advokatbyrå svarar på dessa frågor:

Kan man byta arbetsgivare efter man skickat in ansökan om PUT?2023-03-17T09:06:18+00:00

Ny information har kommit kopplat till denna fråga. Man kan INTE byta arbetsgivare enligt en ny dom – läs mer här och/eller tala med en jurist.

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2023-02-20. 

Tyvärr råder det osäkerhet om detta eftersom saken inte beskrivits i någon lag eller regelverk, och frågan har inte prövats i praktiken. Det är inte säkert att det inte går, men det finns en stor risk för att det inte är möjligt. Man bör alltid göra ett försök.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-11-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Godkänner Migrationsverket mitt anställningsavtal trots att det kallas för anställningsinformation?2022-11-03T14:57:17+00:00

Ja, om det är en arbetsgivare som alltid använder sådana kontrakt, såsom till exempel en kommun så det bör det absolut godkännas av Migrationsverket.

 

Hur vet jag om ett företag är stabilt och har bra ekonomi?2021-11-05T16:58:17+00:00

När du söker jobb är det bra att kolla upp den eventuella arbetsgivaren på allabolag.se.

Skriv in företagsnamnet eller organisationsnumret. Då kan du se när företaget startade och hur många anställda de har. Du kan också titta på de staplar som visar hur ekonomin har sett ut de senaste åren. Är det röda staplar ska du akta dig, de betyder att företaget har dålig ekonomi.

 

Hur viktigt är det med hemförsäkring?2021-11-05T15:09:32+00:00

Det är inte särskilt viktigt (fast väldigt bra att ha för din egen del). Om du inte lämnar in en kopia av din hemförsäkring så bör du för enkelhetens skull skriva något om det. Om den ingår i din hyra ska det synas på hyresavtalet. Har du ingen alls kan du skriva en lapp där det står “Jag har ingen hemförsäkring”.

Hur vet jag om blankett 1160 verkligen är skickad och har kommit fram?2021-11-05T15:08:41+00:00

Det bästa är om du själv kan lämna in den. Se till att din arbetsgivare fyller i den, sedan kan du skicka in den eller ännu hellre gå till ett skattekontor och lämna in den. Du kan också sätta en post-it-lapp på den och skriva att du vill ha bekräftelse på att den är mottagen, med dina kontaktuppgifter på. Om din arbetsgivare redan har fått blanketten och du vill kolla att den är inskickad så ring Skatteverket tidigt på morgonen (det blir väldigt långa väntetider på dagen). Ha företagets organisationsnummer i beredskap. Det är möjligt att personen säger att du inte kan få uppgifterna i telefon, men säg då att du vill ha dem hemskickade.

Facket vill inte yttra sig om mina villkor, vad gör jag då?2021-11-05T15:07:20+00:00
Allt fler fackförbund väljer att inte yttra sig. Se till att du får det skriftligt, då får du skicka in det istället för fackets yttrande.
Hur gör jag om jag inte har något jobb, men mitt uppehållstillstånd snart går ut?2023-03-17T08:50:49+00:00

2023-02-25: Ny information har framkommit – kontakta REDO – se även information här!

Då ska du söka förlängning på blankett 200011.

Det är svårt att säga generellt vad man ska kryssa i, men om man är från AFG så borde man ju kryssa skydd (nya skyddsskäl = utvecklingen i AFG).

Kryssa “har slutfört mina studier och kan nu försörja mig” (och skicka bevisen så fort man verkligen kan det) bör ju vara med eftersom det är huvudgrunden.

Man kan ju även kryssa att det finns särskilda/ömmande skä,l men då behöver man  inkomma med massa bevis för att verkligen ha chans att få det (läkarintyg, anknytning till Sverige genom arbete m.m. )

Ska jag skicka in min ansökan på papper eller digitalt?2021-11-05T15:05:26+00:00

Om du skickar in ansökan digitalt kan du se att den verkligen kommit in, så det är bra på det sättet. Det krångliga är att du då ska alla papper inskannade. Så det beror på vad du själv tycker.

Jag är under 25, så jag har ingen tjänstepensionsförsäkring från mitt företag, hur gör jag då?2021-11-05T14:52:55+00:00

Du behöver inte göra något alls, normalt börjar arbetsgivaren betala ut tjänstepensionen efter den anställda har fyllt 25.

Hur mycket måste jag tjäna?2021-11-05T14:52:38+00:00

Här finns det inga exakta siffror. Du ska kunna betala hyra, el, hemförsäkring, resor till och från jobbet. Efter det måste du ha minst 4180 kronor kvar att leva för.

Om du inte lämnar in papper/kopior på kvitton för detta räknar Migrationsverket med följande kostnader: hyra 7547 kr, el och vatten 375 kr, hemförsäkring 160 kr och resekostnader som varierar beroende på ort.

Jag har “visstidsanställning”, vad säger migrationsverket om det?2021-12-09T15:41:26+00:00

Många frågor om just detta. Har du visstidsanställning hos ett bemanningsföretag bör du lämna med ett intyg där arbetsgivaren skriver att det för deras del betyder att syftet är att du får en tillsvidareanställning efter en visstidsanställninen, att visstidsanställningen alltså är jämförbart med provanställning. Det kan stärka din ansökan men det är med mycket stor risk att det inte godkänns av Migrationsverket och enda tillfället då det kan godkännas är vid anställning hos bemanningsföretag då de inte har provanställning i sitt avtal som anställningsform.

 

Hur mycket kan en komplettera egentligen? Är det exempelvis okej att skicka in en komplettering som säger att en slutat på det jobbet som en först jobbade på vid ansökan och har nu fått ett helt nytt jobb (om det nya jobbet uppfyller kraven)?2023-03-17T08:57:24+00:00

2023-02-25: OBS! Ny prejudicerande dom säger att du måste ha en arbetsgivare när du ansöker om PUT och inte kan byta arbetsgivare under handläggningstiden.

Ja, det går bra!

Du är skyldig att berätta för migrationsverket om förändringar i ditt liv om det handlar om nytt jobb eller ny bostad. Skicka in komplettering med det nya avtalet.

Vad är det som gäller när en arbetsgivare erbjuder anställning med formuleringen ”så länge uppdraget varar” på anställningskontraktet? Är detta något som Migrationsverket accepterar under gymnasielagen?2021-11-05T14:51:39+00:00

Svårt att svara på. Vi har överklagat två avslag gällande detta, eftersom vi anser att det ska accepteras. Det gäller bara inom assistansbolag. Migrationsverket har tidigare godkänt det för andra typer av arbetstillstånd.

Många arbetsgivare frågar efter ett dokument/bevis att man har arbetstillstånd. Finns det något enkelt sätt att bevisa att man har arbetstillstånd i och med att man omfattas av gymnasielagen?2021-11-05T14:51:18+00:00

I korthet nej. Man kan visa sitt gamla uppehållstillståndskort och en kopia av att man sökt vidare uppehållstillstånd.

Hur många F får man ha i betyg för att man ska få PUT godkänt och i vilken ämnen får man inte ha F?2021-11-22T16:43:04+00:00

Enligt lagen ska man visa att man har slutfört sin utbildning. Det är i nuläget oklart om Migrationsverket kommer att anse att man har slutfört sin utbildning om man har F i betyg. Det står inget om detta i lagen.

 

Svaret är författat utifrån vad som är känt 2020-11-10. Det är av stor vikt att understryka att detta inte kan ses som ett konkret råd i ett enskilt ärende.

Statistik och status för de som omfattas av Gymnasielagen

Hur är statusen för de som omfattades av Gymnasielagen (”NGL”)

7763 ungdomar omfattades av Gymnasielagen.

De som omfattas av Gymnasielagen får TUT* som räcker hela deras skoltid. Första gången de sökte fick de 13 månader och därefter behöver de ansöka om  förlängning av TUT som sträcker sig skoltiden ut.
När skolan är avklarad, de har haft aktiv närvaro, så söker de jobb. Fast anställning krävs och kontrakt och ansökan om PUT* skall skickas in senast 6 månader efter avslutad skolgång.
Migrationsverket hanterar deras ansökan, vanligtvis när TUT har gått ut, och i skrivande stund är handläggningstiden >6 månader. Det innebär att det är en stor fördröjning i siffrorna.

Den stora utmaningen ligger i att hitta en fast anställning 6 månader efter studenten.

REDO begär kontinuerligt ut data från Migrationsverket (statistik-support@migrationsverket.se), återkom ofta. Datat är t.o.m 29/02 2024.

*=Tillfälligt uppehållstillstånd / Permanent uppehållstillstånd

Status Gymnasielagen

Status gymnasielagen - utveckling

*=ej fullständig månad

Giltiga TUT
Det innebär att man går i skola eller avslutat skola men TUT har ännu inte gått ut och/eller PUT är ännu inte ansökt.

Öppet ärende
Det innebär att TUT löpt ut, antingen pågår en ansökan om nytt TUT (de går fortfarande i skolan) eller ansökan om PUT är inlämnad. Det kan även vara en överklagan på ett avslag.

PUT
Ungdomen har fått arbete och permanent uppehållstillstånd.

Övriga
Det kan vara ett överklagande, Öppna återvändandeärenden MiV, Öppna återvändandeärenden Polisen, Utrest, Avviken/Avliden, Övriga.

Antal ungdomar som omfattas av Gymnasielagen och erhållit PUT

Varje månad uppdaterar vi med hur många som ackumulerat (sammantaget) erhållit permanent uppehållstillstånd.

Källa: Migrationsverket

REDO begär kontinuerligt ut data från Migrationsverket (statistik-support@migrationsverket.se), återkom ofta. Datat är t.o.m 29/02 2024.

PUT Gymnasielagen ackumulerat per månad

*=ej fullständig månad

PUT Gymnasielagen per månad

*=ej fullständig månad

Till toppen